Podstawą każdej zdrowej diety, również tej odchudzającej, są warzywa i owoce, serwowane przynajmniej kilka razy dziennie, do posiłków i pomiędzy nimi, w postaci sałatek, surówek i przekąsek, a także gęstych soków przecierowych. Doskonale zaspokajają zapotrzebowanie organizmu na błonnik, witaminy i minerały. Mało kto jednak wie, że do diety stosowanej w celach prozdrowotnych bądź odchudzających warto włączyć również orzechy.
Co zawierają orzechy?
Orzechy są jednym z najcenniejszych źródeł wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, tych samych, które występują w rybach, oliwie i olejach tłoczonych na zimno. Kwasy te wzmacniają odporność, przeciwdziałają chorobom serca, a także skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Są doskonałym przeciwutleniaczem i zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych. Orzechy są także bogate w minerały: magnez, potas, fosfor i cynk. Zawierają sporo białka, błonnik, witaminę B3 oraz witaminę E, nie bez racji nazywaną witaminą młodości. Wpływają korzystnie nie tylko na zdrowie, ale też na urodę.
Czy warto liczyć kalorie w orzechach?
Wiele osób uważa orzechy za zbyt tuczącą przekąskę, aby na co dzień wprowadzić ją do swojego menu. Tymczasem, dzięki wspomnianym kwasom tłuszczowym, szczególnie Omega 3, orzechy wcale nie sprzyjają tyciu, wręcz przeciwnie. Wielonienasycone kwasy korzystnie wpływają na przemianę materii, co przy zrzucaniu dodatkowych kilogramów jest bardzo ważne.
Rewelacyjnie smakują orzechy podwójnie prażone firmy Felix. To jedna z najlepszych ofert na rynku skierowana do osób dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Niektóre produkty nie zawierają soli, inne są specjalnie przyrządzane, bez tłuszczu i smakują wyśmienicie, na przykład Orzeszki Z Pieca czy Orzeszki Ziemne Prażone.
Kulinarne sposoby na orzechy
Orzechy podjadamy zazwyczaj pomiędzy posiłkami, jednak możemy urozmaicać nimi wiele dań, które dzięki temu staną się i smaczniejsze i bardziej wartościowe pod względem odżywczym. Nie tylko ciasta pysznie smakują z orzechami.
Mieszanki orzeszków Felix możemy dodawać do sałatek, surówek, do sosów, dipów i past, naleśników, a także do płatków, które przygotowujemy na śniadanie. Orzechy doskonale spisują się też w połączeniu z potrawami mięsnymi. Nadają im oryginalny i niepowtarzalny smak.