Papryka jest źródłem witaminy C, B i E choć dostarcza nam również takich składników jak potas, wapń, fosfor, magnez czy żelazo. Do właściwości leczniczych warzywa zaliczamy m.in łagodzenie bólu głowy. Oprócz tego sprzyja zachowywaniu ładnej cery. Chroni również organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Rzodkiewka z kolei pobudza i trawienie wspomagają pracę wątroby oraz jest niskokaloryczna, więc sprzyja procesowi odchudzania.
1. Surówka z białej rzodkwi z jabłkiem
Składniki:
- biała rzodkiew
- jabłko
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Rzodkiew obrać, zetrzeć na drobnej tarce.
- Jabłko obrać lub zostawić w skórce (wg preferencji), zetrzeć na tarce- o tej samej grubości lub grubszej. Połączyć składniki, doprawić solą i pieprzem.
2. Surówka z marchwi i jabłek posypana cynamonem
Składniki:
- marchew
- jabłko
- cynamon
Sposób przygotowania:
- Marchew i jabłko obrać, zetrzeć „na puch” na drobnej tarce.
- Dodać cynamon- ilość wg smaku.
Porada: proporcje warzyw ustalamy dowolnie, ale zanim dojdziemy do ulubionego smaku, na początku najlepiej dać proporcjonalnie więcej cukinii, papryki czy pomidora niż warzyw typu: seler czy pietruszka.
Tak naprawdę ta zupa za każdym razem smakuje inaczej- wszystko zależy od rodzaju i proporcji dodanych warzyw. Ale zawsze jest znakomita.
Porada 2: Można dodać gotową przyprawę: ”Bazylia z suszonymi pomidorami i czosnkiem” – świetna.
3. Surówka z papryki czerwonej i żółtej oraz z ogórka kiszonego
Składniki:
- papryka czerwona
- papryka żółta
- jabłko
- ogórek kiszony
- zielona pietruszka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Wszystkie produkty pokroić w drobną kostkę, połączyć, wymieszać, doprawić.