Pyrosis to łacińska nazwa zgagi, dolegliwości, która w pewnym momencie życia atakuje niemalże każdego Polaka. Jej występowanie, jeśli nie jest zbyt częste, nie powinno wywoływać naszej paniki. Jednakowoż, jeżeli dolegliwość ta nawraca, może to świadczyć o nosicielstwie relatywnie poważnych chorób. W związku z tym zgagi nie wolno lekceważyć.
Co to jest zgaga?
Dolegliwość ta objawia się nieprzyjemnym wrażeniem palenia w przełyku, uczuciem goryczy w ustach, czkawką, której towarzyszy kwaśny posmak, wymiotami, jak również bólami nadbrzusza. Symptomy te występują wtedy, gdy dochodzi do upośledzenia przez dolny zwieracz przełyku zwieracza żołądkowego.
W takiej sytuacji, charakteryzująca się kwaśnym odczynem zawartość żołądka (głównie kwas żołądkowy), która jest produkowana w zdecydowanie większych ilościach, wraca powrotem do przełyku, po którym się rozlewa i tym samym wywołuje pieczenie.
Zgaga – przyczyny dolegliwości
Gdy występuje rzadko, zgaga raczej nie jest zwiastunem cierpienia na żadną poważną chorobę układu pokarmowego. W tego typu sytuacjach, zazwyczaj jej pojawianie się jest determinowane przesłankami bezpośrednio związanymi z żywieniem. Do jej zaistnienia zwykle dochodzi po zjedzeniu zbyt dużej porcji pokarmu, albowiem wtedy ma miejsce błyskawiczne rozszerzanie się ścianek żołądka, a także nadprodukcja kwasu solnego i innych substancji biorących udział w trawieniu.
Powodem borykania się ze zgagą może być nie tylko to, ile jemy, lecz również, co spożywamy oraz jak to robimy. Najbardziej „zgago twórcze” są potrawy wysoce przetworzone, rafinowane, kwaśne, ostre i tłuste, a nawet wyroby cukiernicze. Aby nie dopuścić do pojawienia się zgagi, należy jeść powoli i dokładnie przeżuwać, by nie przyjąć do żołądka zbyt dużej ilości powietrza, która, podobnie jak obfity posiłek, rozciąga jego ściany. Nie wolno konsumować na leżąco, bowiem w takim ułożeniu ciała częściej dochodzi do cofania się treści żołądkowej w kierunku przełyku.
Za występowanie zgagi odpowiedzialne może być też picie napojów gazowanych i kofeinowych.
Zgaga po alkoholu jest tak samo częstym zjawiskiem.
Równie źle sytuacja wygląda wtedy, gdy uczucie zgagi pojawia się niemal po każdym posiłku. Wtedy najprawdopodobniej u podstaw cofania się pokarmu znajduje się choroba refleksowa żołądka, której przyczyną mogą być m.in. nazbyt wysokie ciśnienie w jamie brzusznej spowodowane ciążą, podrażnienie przełyku lub inne jego dolegliwości, niedobór uwalniania śliny, schorzenia tkanki łącznej, a także zażywanie niektórych leków.
Może ona również współistnieć z alternatywnymi przypadłościami, np. z cukrzycą. Celem zdiagnozowania refluksu i wykluczenia możliwości występowania innych dolegliwości, wykonuje się: biopsję, endoskopię i zdjęcie RTG.
Jak leczyć dokuczliwą zgagę?
Poznaj 10 zasad dzięki którym zgaga przestanie Ci dokuczać >>
Jeżeli dolegliwość ta występuje sporadycznie, raczej nie jest objawem choroby refleksowej. Wtedy też w jej leczeniu dobrze jest stosować leki z różnych grup. Najwyższą efektywnością wykazują się tzw. inhibitory pompy protonowej, których zadaniem jest niwelowanie wydzielanie się w żołądku kwasu solnego.
W leczeniu tego symptomu pomocne okazują się również składające się ze związków magnezu, glinu, kwasu alginowego oraz sukralfatu H2-blokery, specyfiki, których zażywanie ma na celu zobojętnianie kwasu solnego i uniewrażliwienie na jego oddziaływanie błony śluzowej.
Tabletki na zgagę bez recepty, a nawet te przepisane przez specjalistę, nie zawsze są skuteczne. Jeśli częstotliwość jej napadów zwiększa się, warto rozważyć leczenie operacyjne, by nie dopuścić do trwałego zwężenia przełyku.
Najważniejsze jest przeciwdziałanie!
Najlepiej jednak jest starać się, by do zgagi w ogóle nie dochodziło. W tym celu dobrze jest przestrzegać odpowiedniej diety i pamiętać o kilku zasadach. By uniknąć zgagi, powinnaś:
- jeść wolno i na siedząco,
- unikać przejedzenia – lepiej odczekać po posiłku z dokładką kilkanaście minut, aż mózg otrzyma sygnał, że jesteś najedzona
- unikać picia dużej ilości soków owocowych
- popijać posiłek dopiero po zakończeniu konsumpcji,
- pilnować odpowiedniej masy ciała;
- unikać nadmiernego spożywania alkoholu
- unikać picia dużej ilości napojów gazowanych – powodują, że do żołądka dostaje się dużo więcej powietrza
- unikać picia bardzo mocnej kawy i herbaty, zmniejszyć dzienną ilość wypijanych filiżanek
- nie jeść bezpośrednio przed zaśnięciem – optymalnie jest zjeść lekką kolację maksymalnie dwie godziny przed położeniem się do łóżka ,
- unikać noszenia obcisłej (zwłaszcza w obrębie jamy brzusznej) odzieży.
Tak więc przed wybraniem metody leczenia powinniśmy poznać przyczynę naszej dolegliwości, ale by to zrobić, musimy wiedzieć, od czego jest zgaga.
Czasami wystarczy lek na zgagę bez recepty, niekiedy konieczne jest wybranie się do lekarza, a niektórych przypadkach nawet przejście odpowiedniego zabiegu. Zdarzają się także sytuacje, w których podłożem zgagi nie jest żadna poważna choroba, a jej przebieg można uznać za stosunkowo lekki.
Wtedy to, do wyleczenia owego symptomu wystarczające są domowe metody przeciwdziałania mu. Nieważne, w jaki sposób walczymy ze zgagą, priorytetem jest stwierdzenie, że, podobnie jak żadnej innej niepokojącej oznaki, nie wolno jej zlekceważyć.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!
Artykuł przygotowany przy merytorycznym wsparciu partnera serwisu