Zimowy krajobraz zniknął na dobre. Za oknami i w szafach zagościła wiosna, która nie tylko poprawia nastrój, ale przede wszystkim inspiruje do zmian. Bo nic nie sprawia kobietom większej radości niż diamenty i… doskonała figura. Celebrytki oraz autorytety w dziedzinie żywienia zachwalają nowe, lepsze i szybsze metody zrzucania zbędnych kilogramów. Okazuje się jednak, że niekwestionowanym sprzymierzeńcem zdrowia oraz pięknej sylwetki jest post.
Jeść czy nie jeść – oto jest pytanie
Lżejsze stroje odsłaniają mankamenty figury, a lustro staje się świadkiem żelaznych postanowień. Od jutra dieta. Każda kobieta zna ten tekst. Czy jednak skuteczne odchudzanie powinno przypominać reżim? O efektach decyduje nastawienie, dlatego zanim wprowadzisz zmiany w żywieniu, postaraj się oswoić z nową decyzją. Pomysł na dietę zaakceptowany? Pora przystąpić do działania.
Wpisujesz hasło w wyszukiwarkę i… następuje konsternacja. Ale nieważne, ile aktorek, piosenkarek i mniej znanych celebrytek zachwala dietę X. To, co jest dobre dla nich, wcale nie musi być dobre dla Ciebie. Zamiast brnąć przez dziesiątki super zdrowych propozycji i poddawać ciało eksperymentom żywieniowym, wypróbuj metodę, która od wieków cieszy się sporą popularnością. Post – brzmi groźnie, lecz przynosi ogromne korzyści dla organizmu.
Wielki czy mały post?
Tradycja głodówki wywodzi się z czasów starożytnych. Egipcjanie pościli czterdzieści dwa dni przed świętami, Indianie przed inicjacjami i wtajemniczeniami, buddyści przed wstąpieniem do klasztoru, pierwsi chrześcijanie przed ceremonią chrztu, a Pitagoras czterdzieści dni przed egzaminem i rozpoczęciem nauczania na Uniwersytecie Aleksandryjskim. Z kart historii wynika, że głodówka była czasem oczyszczenia i nabierania sił witalnych.
Wielcy wodzowie, możni władcy, prorocy i uczeni pościli przed wydarzeniami dużej wagi, przygotowując się do osiągnięcia stanu przejrzystości umysłu i doskonałej koncentracji. Jak widać, głodówka pomaga oczyścić umysł i ciało. Post stymuluje organizm do spalania zgromadzonych zapasów, złogów, a nawet chorób.
Istnieje uzasadniony pogląd, że choroby się nie karmi, dlatego organizm podejmuje instynktowne działania ułatwiające szybki powrót do zdrowia.
Głodówka – wady czy zalety?
Jeśli zdecydujesz się zrezygnować na kilka dni z ulubionych przysmaków, efekty z pewnością Cię zaskoczą. Odciążony zostaje układ pokarmowy, powracają prawidłowe funkcje wątroby, trzustki oraz pęcherzyka żółciowego, wyostrzają się zmysły, a cera staje się piękna i promienna. Wystarczy odrobina silnej woli, aby poprawić ogólną kondycję organizmu oraz… zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Głodówka powinna trwać od jednego do siedmiu dni. Zanim jednak przystąpisz do działania, przygotuj organizm i bądź dla siebie wyrozumiała. Jeśli nie czujesz się dobrze, po prostu przerwij post.
Najważniejsze jest przecież Twoje zdrowie. Kilka dni przed rozpoczęciem postu, zrezygnuj z używek oraz mięs, nabiału i tłustych potraw. W Twoim menu powinny znaleźć się przede wszystkim świeże owoce i warzywa. Pamiętaj także, że powrót do dawnego żywienia polega na stopniowym wprowadzaniu produktów. Jesteś gotowa na wiosenne porządki w organizmie? Zaczynamy post!