Niskokaloryczne przepisy na rzodkiewkę i kalafior

Kalafiory zawierają ważne dla naszych organizmów związki roślinne, które chronią nas przed różnego rodzaju nowotworami i odmładzają naszą skórę. Co ważne są niskokaloryczne. To również doskonałe źródło minerałów i witamin. Rzodkiewka z kolei pobudza i trawienie wspomagają pracę wątroby. Podobnie jak kalafiory jest również niskokaloryczna.

1. Kalafior z kurkumą

Składniki:

  • kalafior
  • kurkuma

Sposób przygotowania:

  1. Zagotować wodę, dodać  kurkumę.
  2. Kalafior podzielić na cząstki, wrzucić do wrzątku, ugotować  – najlepiej na półtwardo.
  3. Uzyskamy kalafior w ciekawej barwie i o niezwykłym smaku.

 

2. Rzodkiew – plastry

Składniki:

  • rzodkiew
  • woda z odrobiną  cytryny
  • kilka plastrów cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Rzodkiew obrać ze skóry, pokroić w plastry.
  2. Przegotowaną i ostudzoną wodę ( lub mineralną) wlać do naczynia, dodać sok z cytryny i kilka plastrów cytryny. Włożyć  rzodkiew. Zostawić na  godzinę.

Porada : można jeść rzodkiew tylko pokrojoną, bez wkładania jej do cytrynowej zalewy- też dobrze smakuje. Jednak dzięki macerowaniu zyskujemy rzodkiew  bardziej soczystą.

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Check Also

Przepisy jak nie wyrzucać starego chleba.

Suchy chleb: Co zrobić, aby go nie wyrzucać? 10 sprawdzonych przepisów na pyszne, proste i szybkie potrawy

Chleb od zawsze miał dla nas wyjątkowe znaczenie. Szanujemy go i pamiętamy, jak nasze babcie …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail