Niskokaloryczne przepisy na rzodkiewkę i kalafior

Kalafiory zawierają ważne dla naszych organizmów związki roślinne, które chronią nas przed różnego rodzaju nowotworami i odmładzają naszą skórę. Co ważne są niskokaloryczne. To również doskonałe źródło minerałów i witamin. Rzodkiewka z kolei pobudza i trawienie wspomagają pracę wątroby. Podobnie jak kalafiory jest również niskokaloryczna.

1. Kalafior z kurkumą

Składniki:

  • kalafior
  • kurkuma

Sposób przygotowania:

  1. Zagotować wodę, dodać  kurkumę.
  2. Kalafior podzielić na cząstki, wrzucić do wrzątku, ugotować  – najlepiej na półtwardo.
  3. Uzyskamy kalafior w ciekawej barwie i o niezwykłym smaku.

 

2. Rzodkiew – plastry

Składniki:

  • rzodkiew
  • woda z odrobiną  cytryny
  • kilka plastrów cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Rzodkiew obrać ze skóry, pokroić w plastry.
  2. Przegotowaną i ostudzoną wodę ( lub mineralną) wlać do naczynia, dodać sok z cytryny i kilka plastrów cytryny. Włożyć  rzodkiew. Zostawić na  godzinę.

Porada : można jeść rzodkiew tylko pokrojoną, bez wkładania jej do cytrynowej zalewy- też dobrze smakuje. Jednak dzięki macerowaniu zyskujemy rzodkiew  bardziej soczystą.

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Przeczytaj też:

Podobał Ci się ten artykuł?

Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!

Dziękujemu za zapisanie do Newslettera

Sprawdź również

Orzeźwiające smoothie jest bardzo proste w przygotowaniu.

Letnie smoothie na upały – zdrowo gaszą pragnienie

Szukasz czegoś do ochłody, gdy żar leje się z nieba? Lubisz jeść zdrowo i dbać …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments