Kalafiory zawierają ważne dla naszych organizmów związki roślinne, które chronią nas przed różnego rodzaju nowotworami i odmładzają naszą skórę. Co ważne są niskokaloryczne. To również doskonałe źródło minerałów i witamin. Rzodkiewka z kolei pobudza i trawienie wspomagają pracę wątroby. Podobnie jak kalafiory jest również niskokaloryczna.
1. Kalafior z kurkumą
Składniki:
- kalafior
- kurkuma
Sposób przygotowania:
- Zagotować wodę, dodać kurkumę.
- Kalafior podzielić na cząstki, wrzucić do wrzątku, ugotować – najlepiej na półtwardo.
- Uzyskamy kalafior w ciekawej barwie i o niezwykłym smaku.
2. Rzodkiew – plastry
Składniki:
- rzodkiew
- woda z odrobiną cytryny
- kilka plastrów cytryny
Sposób przygotowania:
- Rzodkiew obrać ze skóry, pokroić w plastry.
- Przegotowaną i ostudzoną wodę ( lub mineralną) wlać do naczynia, dodać sok z cytryny i kilka plastrów cytryny. Włożyć rzodkiew. Zostawić na godzinę.
Porada : można jeść rzodkiew tylko pokrojoną, bez wkładania jej do cytrynowej zalewy- też dobrze smakuje. Jednak dzięki macerowaniu zyskujemy rzodkiew bardziej soczystą.