Superfoods to coraz cześciej pojawiające się pojęcie określające zdrową i pełnowartościową żywność. Produkty te wyróżniają się wysoką zawartością witamin, składników mineralnych, antyoksydantów, białek czy kwasów nienasyconych. Wszystkie wymienione elementy mają bardzo dobry, wręcz nieoceniony, wpływ na organizm ludzki. Tak zwana Super żywność powinna być powszechnym składnikiem pożywienia człowieka. Praktycznie wszystkie elementy tego typu są naturalnego pochodzenia. Zalicza się do nich między innymi: warzywa, zioła, owoce oraz ich przetwory (napoje lub soki).
Dlaczego warto w swojej diecie zawrzeć super żywność?
Badania wykazują, że zdrowa żywność (dostępna między innymi pod następujacym linkiem: https://allegro.pl/kategoria/zdrowa-zywnosc-superfood-261795) bardzo dobrze wpływa na odporność człowieka. Pozwala także niwelować skutki chorób układu sercowo-naczyniowego, nowotworów, cukrzycy, chorób wątroby.
Produkty te mają bowiem właściwości przeciwutleniające, wzmacniające naczynia krwionośne oraz antynowotworowe. Zdrowa żywność pozwala również na zbilansowanie diety.
Dzięki nim codzienne potrawy stają się nie tylko zdrowsze, lecz także smaczniejsze i bardziej różnorodne. Oczywiście należy pamiętać, że super żywność musi być częścią diety, a nie jej jedynym elementem.
Jak znaleźć produkty najlepszej jakości?
Obecnie coraz więcej sklepów ma w swojej ofercie produkty zaliczające się do tak zwanej super żywności. Warto jednak pamiętać, że tylko żywność najlepszej jakości wpływa pozytywnie na organizm człowieka. Dlatego kupując super produkty, należy sprawdzić, czy posiadają specjalne certyfikaty. Często są one oznaczone skrótem „eko”.
Super żywność – najważniejsze produkty
Oczywiście produktów, jakie wchodzą w skład zdrowej żywności, jest bardzo dużo. Istnieje kilka najpopularniejszych elementów, które bardzo są szczególnie polecane dla wzbogacenia diety. Należą do nich między innymi:
- Jagody acai i goji – są to egzotyczne owoce, które można określić, jako bomba witaminowa. Owoce te są bogate w biologiczne związki takie jak: beta-karoten, białko, węglowodany, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, fosfor, wapń, żelazo, cynk, miedź i selen. Jagody mają o wiele więcej witaminy C niż popularna cytryna. Poprawiają poziom glukozy we krwi, oraz są nieocenionym źródłem błonnika. Dlatego bardzo dobrze wpływają na trawienie.
- Nasiona chia – nasiona szałwii hiszpańskiej, które ostatnio cieszą się bardzo dużą popularnością. Dostarczają ludzkiemu organizmowi kwasów tłuszczowych. Są one niezbędne dla poprawnego funkcjonowania całego naszego ciała. Te małe produkty są także bogate w białko, błonnik. Poleca się je osobom z podwyższonym cholesterolem.
- Siemię lniane oraz olej lniany – powszechnie stosowane przez nasze babcie. Dziś produkty te powoli wracają do łask. Wywary z siemienia lnianego stanowią bogate źródło kwasów alfa-linolenowego. Ich spożywanie wpływa przede wszystkim na gospodarkę trawienną. Mają także dobre działanie na urodę, ponieważ są bogate w witaminy A oraz E, czyli tak zwane witaminy młodości. Siemię lniane poprawia stan cery, działa przeciwzapalnie, dlatego stosuje się je często w walce z trądzikiem. Działa przeciwzmarszczkowo. Siemię oraz olej można dodawać między innymi do sałatek. Zmielone nasiona stanowią także element koktajli owocowych.
- Czystek – popularne w Polsce zioło wyróżniające się bardzo wysokim poziomiem substancji o nazwie polifenole. Regularne picie herbaty z czystka usuwa z organizmu nadmiar wolnych rodników. Dzięki temu substancja ta jest odpowiedzialna za zatrzymanie procesów starzenia się organizmu.
- Natka pietruszki – do super żywności można także zaliczyć wydawać by się mogło najzwyklejszą natkę pietruszki. Jest to nieocenione źródło witaminy C, która wpływa na polepszenie układu odpornościowego. Natka poprawia przyswajalność żelaza, dlatego jest szczególnie poleca osobom borykającym się z problemem niedokrwistości oraz anemii.
Miód i produkty pszczele
Na szczególną uwagę zasługują także miód oraz pszczele produkty, czyli propolis oraz pierzga. Stanowią one źródło wielu substancji odżywczych, na przykład: minerałów, enzymów, antyoksydantów. Miód ma działanie antybakteryjne, antywirusowe, a także przeciwgrzybiczne. Pierzga to popularny pyłek kwiatowy, który zbierają pszczoły w okresie wiosennym. Substancja ta dostarcza człowiekowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania aminokwasów oraz białka. Produkty pszczele są także bogate w witaminy B, C oraz E. Propolis, czyli tak zwany kit pszczeli, wzmacnia odporność, dlatego przyjmowanie go jest zalecane szczególnie w okresie jesiennym, kiedy wzrasta zachorowalność różnego rodzaju infekcje.
Warto podkreślić, że produkty te w połączeniu z innymi elementami stanowią bogatą i urozmaiconą dietę. Nie można ich traktować, jako jedyne źródło zdrowia. Dlatego tak ważne jest codzienne urozmaicanie potraw. Produkty można w bardzo prosty sposób wkomponować w posiłki. Większość z nich odpowiada także za niepowtarzalny smak jedzenia (na przykład zioła).
Artykuł przygotowany przez partnera serwisu