Czy można schudnąć, poprawić kondycję cery i włosów, jednocześnie oczyścić organizm z toksyn, a przy tym nie cierpieć z powodu rygorystycznej i niesmacznej diety? Można, jeśli postawimy na dietę koktajlową – smaczną i pożywną. Koktajl szybko i bez wysiłku przygotujemy przy pomocy blendera próżniowego.
Dieta koktajlowa – podstawowe zasady
Jak sama nazwa wskazuje, dieta koktajlowa polega na piciu koktajli. Nie znaczy to oczywiście, że nie może być mowy o innych posiłkach. Koktajl jest podstawą diety, ale nie jedynym jej składnikiem. Przy komponowaniu menu na dwa tygodnie (tyle powinna trwać dieta koktajlowa), trzeba wziąć pod uwagę szereg zasad:
- Z menu wykluczamy: tłuste ryby i mięsa, słodycze, półprodukty, słodzone soki i alkohole, ograniczamy kasze, ziemniaki, makarony i pieczywo oraz kawę i herbatę.
- Jeśli na przekąskę planujemy surówkę, najlepiej dodać do niej oleju tłoczonego na zimno.
- Koktajle powinno się pić trzy razy dziennie przed każdym posiłkiem. Nie należy tego zaniedbywać, gdyż sycący koktajl tłumi apetyt, co z kolei wpływa na bezbolesne obniżenie dziennej dawki kalorii.
Istnieje kilka wersji diety koktajlowej. Jedna zakłada picie na śniadanie koktajli na bazie przetworów mlecznych, na obiad – owocowych, na kolację – warzywnych. W innej wersji przed każdym posiłkiem trzeba wypić koktajl warzywny, przy czym jego rodzaj zmienia się codziennie. Podstawą jest pity co drugi dzień koktajl buraczany, w pozostałe dni pije się na zmianę koktajle marchwiowe i pomidorowe. Trzeba jednak pamiętać, że koktajl nie zastępuje posiłku, a jedynie go poprzedza.
Jak przygotować koktajle
Rzecz niby oczywista, jednak warto wiedzieć to i owo o przyrządzaniu koktajli.
Najlepszy jest świeży koktajl, dlatego robienie na zapas na cały tydzień (bo jest niedziela i mamy czas) nie jest najlepszym rozwiązaniem. Są inne, lepsze sposoby na oszczędzanie czasu. Przede wszystkim dobrze jest mieć odpowiednie urządzenie kuchenne, które pozwoli na zautomatyzowanie wszystkich czynności. Nieważne, czy mamy trzeć, rozgniatać czy mieszać, przyda się dobry blender, który zrobi to za nas.
Najlepiej jest poświęcić trochę czasu rano i przygotować sobie porcje koktajli na cały dzień. Koktajle owocowe i warzywne można przyrządzać na bazie świeżych lub pasteryzowanych soków. Jednak lepszą opcją jest przyrządzenie ich samemu. Rozdrobnione, zblendowane owoce i warzywa będą kanwą koktajlu. Jeśli owoce i warzywa są mało soczyste i koktajl jest za gęsty, wystarczy dodać do niego wody mineralnej, najlepiej niegazowanej.
Blender próżniowy – tajna broń w przygotowywaniu koktajli
Dlaczego warto korzystać z blendera próżniowego? Sceptycy mogliby powiedzieć, że zarówno tradycyjny, jak i próżniowy blender daje ten sam efekt – wrzucone do niego produkty są równie dobrze rozgniatane, rozdrabniane lub blendowane. Jednak tylko pozornie efekt jest taki sam.
Tlen, chociaż niezbędny do życia, nie powinien mieć kontaktu z żywnością. Utlenione produkty, to produkty pozbawione sporej ilości cennych substancji odżywczych – witamin i minerałów. Przygotowanie koktajli w blenderze próżniowym (Zobacz eldom.eu) to gwarancja zachowania tego, na czym nam najbardziej zależy – pełnej gamy mikro i makroelementów niezbędnych w procesie odchudzania i oczyszczania organizmu.
Jak stwierdzić różnice w przygotowaniu koktajli blenderem tradycyjnym i próżniowym? To proste. Wystarczy do obu wrzucić takie same produkty, a po zblendowaniu porównać kolor i smak. Ponadto, chociaż tego od razu nie zobaczymy – koktajle przygotowane w blenderze próżniowym dadzą nam większy zastrzyk energii i będą miały bardziej pozytywny wpływ na kondycję włosów i paznokci.
Artykuł przygotowany przez partnera serwisu