Sposobów na walkę z grypą jest wiele; od metod ludowych, aż po specyfiki rodem z apteki. My proponujemy… zmianę diety. Oto lista rzeczy zwiększających odporność.
1. Jogurt
Probiotyki zawarte w jogurcie – czyli zdrowe kultury bakterii – utrzymują jelita i przewód pokarmowy wolnym od zarazków chorobotwórczych. To bardzo skuteczne, a w dodatku bardzo smaczne, „narzędzie” do walki z grypą.
2. Owies i jęczmień
Te ziarna zawierają beta-glukan, rodzaj przeciwbakteryjnego i antyoksydacyjnego, które zmniejsza skłonność do zachorowania na grypę. Ziarna te zwiększają odporność, przyśpieszają gojenie się ran, a także wzmacniają działanie niektórych antybiotyków.
3. Czosnek
Czosnek zawiera aktywny składnik, który zwalcza infekcje i bakterie. Dzięki niemu spadnie ryzyko złapania przeziębienia. Zmniejszy się również ryzyko raka jelita grubego czy żołądka.
4. Mięczaki
Owoce morza, takie jak ostrygi, homary, kraby czy małże są bogate w selen i pomagają organizmowi w produkcji białych krwinek, a co za tym idzie pomagają organizmowi w walce z chorobami.
Łosoś, makrela, śledź… te i inne ryby bogate są w tłuszcze omega-3, które zmniejszają stan zapalny, zwiększają przepływ powietrza i chronią płuca przed przeziębieniami i infekcjami układu oddechowego.
5. Rosół
O zdrowotnych właściwościach rosołu nie musimy chyba pisać. To nie tylko świetne, domowe lekarstwo na czas przeziębienia, ale i doskonałe źródło witamin. Dodanie przypraw, takich jak czosnek czy cebula, może zwiększyć moc tego naparu.
6. Herbata
Herbata również ma bardzo wiele właściwości zdrowotnych. Zmniejsza ryzyko udaru, przeciwdziała chorobom układu krążenia oraz wspomaga układ odpornościowy. Napar z herbaty zmniejsza również ryzyko nowotworów.
7. Wołowina
Niedobór cynku jest jednym z najbardziej powszechnych niedoborów żywieniowych (zwłaszcza wśród wegetarian i tych, którzy wykreślili wołowinę ze swojego menu). To bardzo niedobrze, ponieważ nawet niewielki niedobór cynku może zwiększać ryzyko zachorowania na różne choroby. Obecność cynku w diecie jest bardzo ważna dla rozwoju białych krwinek, które rozpoznają i niszczą symptomy chorób.
8. Słodkie ziemniaki
Poniekąd skóra jest kluczowym narządem układu odpornościowego. Zatrzymuje ona bowiem wiele bakterii chcących przedostać się do naszego organizmu.
Aby była mocna i zdrowa, skóra potrzebuje witaminy A. Witamina ta odgrywa ważną rolę w produkcji tkanki łącznej, kluczowego składnika skóry.
Jednym z najlepszych sposobów, aby zwiększyć ilość witaminy A w diecie, jest spożywanie pokarmów zawierających beta-karoten (jak słodkie ziemniaki), który jest zamieniany przez nasz organizm w witaminę A.
9. Grzyby
Od wieków ludzie na całym świecie jedli grzyby dla zdrowego układu odpornościowego. Wiemy dlaczego! Badania wykazały, że grzyby zwiększają produkcję i aktywność białych krwinek, co czyni je skuteczniejszymi.
Sprawdza się to szczególnie, gdy masz infekcję. Grzyby możesz dodać do sosu, makaronu, czy nawet do pizzy!