9 fantastycznych dań, które zwiększą Twoją odporność

Sposobów na walkę z grypą jest wiele; od metod ludowych, aż po specyfiki rodem z apteki. My proponujemy… zmianę diety. Oto lista rzeczy zwiększających odporność.



Spis Treści
Zwiń
Rozwiń

1. Jogurt

Probiotyki zawarte w jogurcie – czyli zdrowe kultury bakterii – utrzymują jelita i przewód pokarmowy wolnym od zarazków chorobotwórczych. To bardzo skuteczne, a w dodatku bardzo smaczne, „narzędzie” do walki z grypą.

2. Owies i jęczmień

Te ziarna zawierają beta-glukan, rodzaj przeciwbakteryjnego i antyoksydacyjnego, które zmniejsza skłonność do zachorowania na grypę. Ziarna te zwiększają odporność, przyśpieszają gojenie się ran, a także wzmacniają działanie niektórych antybiotyków.

3. Czosnek

Czosnek zawiera aktywny składnik, który zwalcza infekcje i bakterie. Dzięki niemu spadnie ryzyko złapania przeziębienia. Zmniejszy się również ryzyko raka jelita grubego czy żołądka.

4. Mięczaki

Owoce morza, takie jak ostrygi, homary, kraby czy małże są bogate w selen i pomagają organizmowi w produkcji białych krwinek, a co za tym idzie pomagają organizmowi w walce z chorobami.

Łosoś, makrela, śledź… te i inne ryby bogate są w tłuszcze omega-3, które zmniejszają stan zapalny, zwiększają przepływ powietrza i chronią płuca przed przeziębieniami i infekcjami układu oddechowego.

5. Rosół

O zdrowotnych właściwościach rosołu nie musimy chyba pisać. To nie tylko świetne, domowe lekarstwo na czas przeziębienia, ale i doskonałe źródło witamin. Dodanie przypraw, takich jak czosnek czy cebula, może zwiększyć moc tego naparu.



6. Herbata

Herbata również ma bardzo wiele właściwości zdrowotnych. Zmniejsza ryzyko udaru, przeciwdziała chorobom układu krążenia oraz wspomaga układ odpornościowy. Napar z herbaty zmniejsza również ryzyko nowotworów.

7. Wołowina

Niedobór cynku jest jednym z najbardziej powszechnych niedoborów żywieniowych (zwłaszcza wśród wegetarian i tych, którzy wykreślili wołowinę ze swojego menu). To bardzo niedobrze, ponieważ nawet niewielki niedobór cynku może zwiększać ryzyko zachorowania na różne choroby. Obecność cynku w diecie jest bardzo ważna dla rozwoju białych krwinek, które rozpoznają i niszczą symptomy chorób.

8. Słodkie ziemniaki

Poniekąd skóra jest kluczowym narządem układu odpornościowego. Zatrzymuje ona bowiem wiele bakterii chcących przedostać się do naszego organizmu.

Aby była mocna i zdrowa, skóra potrzebuje witaminy A. Witamina ta odgrywa ważną rolę w produkcji tkanki łącznej, kluczowego składnika skóry.

Jednym z najlepszych sposobów, aby zwiększyć ilość witaminy A w diecie, jest spożywanie pokarmów zawierających beta-karoten (jak słodkie ziemniaki), który jest zamieniany przez nasz organizm w witaminę A.

9. Grzyby

Od wieków ludzie na całym świecie jedli grzyby dla zdrowego układu odpornościowego. Wiemy dlaczego! Badania wykazały, że grzyby zwiększają produkcję i aktywność białych krwinek, co czyni je skuteczniejszymi.

Sprawdza się to szczególnie, gdy masz infekcję. Grzyby możesz dodać do sosu, makaronu, czy nawet do pizzy!

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Check Also

zioła i korzenie

Odkrywanie egzotycznych smaków dzięki różnorodnym mieszankom ziół i korzeni

Zanurz się w nieodkryte dotąd aromaty egzotycznych ziół i korzeni. Wprowadź do swojej kuchni niezwykle …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail