Jak wiadomo, już w starożytności dla wszystkich było oczywiste, że jedzenie w bardzo konkretny sposób wpływa na ludzki organizm. Może ono być lekarstwem, ale też wywoływać choroby. Każdy produkt, który człowiek zjada albo wypija, ma natychmiastowy wpływ na to, w jaki sposób działa organizm, jak również na samopoczucie czy przemianę materii.
Idea jedzenia konkretnych produktów i ich działania ma swój początek w medycynie chińskiej. Przedstawia ona organizm jako mikrokosmos, wypełniony energią Czi, czyli taką, która dodaje nam zdrowia i witalności, a tym samym poprawia nasz układ krążenia. Wiąże się to również z zachowaniem równowagi między pierwiastkiem Yin i Yang, które mają swój odpowiednik w odżywianiu rozgrzewającym, oraz ochładzającym.
Praktyka ta przyszła również na Zachód i traktowana jest jak najbardziej poważnie. Najlepszym sposobem, aby dowiedzieć się, co tak naprawdę spożywać podczas sezonu jesienno-zimowego, a co lepiej zostawić na ciepłe dni, jest udanie się m.in. do specjalisty dietetyki, który doradzi oraz przygotuje listę z odpowiednimi produktami. W dużej mierze rozwieje to wątpliwości i pozwoli zrozumieć ideę jedzenia konkretnych produktów w poszczególnych porach roku.
Poniżej przedstawiamy listę przykładowych produktów, które działają na nasz organizm rozgrzewająco lub ochładzająco:
Napoje
Ochładzająco:
Rozgrzewająco:
Owoce i warzywa
Ochładzająco:
Rozgrzewająco:
Przyprawy
Ochładzająco:
Rozgrzewająco:
Należy pamiętać, że przedstawione produkty nie są równoznaczne ze zbilansowaną dietą. To, że będziemy je spożywać, wcale nie oznacza, że dieta będzie w całości pełnowartościowa, więc nie potrzeba już jej urozmaicać. Odpowiednia suplementacja i wiedza dotycząca wartości odżywczych wszystkich spożywanych przez nas produktów, jest kluczem do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Artykuł przygotowany przez partnera serwisu

Pobierz plan treningowy TABATA KILLER na 30 dni!
Zacznij regularnie ćwiczyć, schudnij i zadbaj o super kondycję!