Dosyć często postrzegamy makaron jako danie niezdrowe i wysokokaloryczne, które powinniśmy odrzucić, będąc na diecie odchudzającej. Ale czy w rzeczywistości musimy zrezygnować z tego pysznego dania, by zgubić zbędne kilogramy? Przekonajmy się!
Co to jest makaron i skąd się wziął?
Makaron to potrawa składająca się z ciasta wytwarzanego z mąki i wody, które następnie jest formowane w różne kształty i gotowane w wodzie lub bulionie. Makaron jest znany na całym świecie i jest podstawowym składnikiem wielu kuchni, w tym przede wszystkim włoskiej, chińskiej, japońskiej i koreańskiej.
Makaron pojawił się prawdopodobnie w Chinach około 4000 lat temu, a następnie trafił na Bliski Wschód, gdzie szybko stał się popularny. Następnie trafił on do Europy za pośrednictwem Arabów, którzy przywieźli go do Sycylii w IX wieku. Włosi zaczęli produkować makaron na większą skalę w XIII wieku i szybko stał się on podstawowym składnikiem ich kuchni. Obecnie makaron jest wytwarzany na całym świecie i jest dostępny w wielu różnych smakach i kształtach.
Makaron makaronowi nierówny
Jak już wspominałam na wstępie, makaron jest często postrzegany jako produkt niezdrowy i wysokokaloryczny, jednak w rzeczywistości zależy to od rodzaju i ilości użytego makaronu oraz sposobu jego przygotowania. Oto kilka faktów na temat zdrowia i makaronu:
- makaron pełnoziarnisty jest bogaty w błonnik, witaminy z grupy B oraz żelazo, magnez, miedź, cynk czy fosfor, co czyni go zdrowszym zamiennikiem tradycyjnego makaronu z białej mąki;
- spora ilość błonnika zawartego w makaronie pełnoziarnistym pomaga w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi i poprawia trawienie, a także zapewnia uczucie sytości, co może pomóc w kontroli masy ciała; ponadto makaron pełnoziarnisty stanowi doskonałe źródło węglowodanów złożonych, które są trawione wolniej i dostarczają energii na dłużej;
- w diecie istotne jest to, co spożywamy razem z makaronem – dania makaronowe można przygotować z różnymi warzywami, chudym mięsem czy rybami, co pozwoli na zwiększenie wartości odżywczej dania i sprawi, że nie będzie ono wysokokaloryczne;
- należy zwracać uwagę na ilość spożywanego makaronu – jedna porcja to około ½ do 1 szklanki ugotowanego makaronu, co daje nam przeciętnie około 200 – 250kcal; niestety zwykle zjadamy większe ilości, niż te zalecane;
- sos dodany do makaronu wpływa na wartość odżywczą dania – zbyt duże ilości sosu mogą być źródłem nadmiaru tłuszczu, soli i cukru, a co za tym idzie, dostarczają dodatkowych kalorii;
- obecnie szeroki wybór makaronów pozwala trafić na prawdziwe perełki, jak na przykład makaron dedykowany osobom przebywającym na diecie ketogenicznej czy niskowęglowodanowej (taki makaron zawiera zaledwie 6 kcal w 100g, dzięki czemu można go spożywać prawie bez ograniczeń i pozostać w stanie ketozy);
- wysokie spożycie makaronu z białej, rafinowanej mąki może przyczynić się do powstawania nadwagi i otyłości, podwyższenia ryzyka wystąpienia chorób serca, podniesienia poziomu cukru we krwi i zwiększonego ryzyka zachorowania na insulinoodporność, a także do podwyższenia poziomu złego cholesterolu LDL we krwi.
Podsumowując, makaron nie musi być niezdrową czy wysokokaloryczną opcją obiadową, jeżeli sięgniemy po wersję pełnoziarnistą lub dedykowaną pod konkretną dietę i będziemy go spożywać w umiarkowanych ilościach. Ważne jest też to, z jakich dodatkowych składników przygotowujemy nasze makaronowe danie. Warto sięgnąć po warzywa, chude mięso czy owoce morza, aby zoptymalizować naszą potrawę pod kątem wartości odżywczych, witamin i minerałów.