Coraz więcej ludzi choruje z powodu nieprawidłowego odżywiania. Wiele badań potwierdza szkodliwość spożywania cukru i mąki, a także przetworów odzwierzęcych. Zaczynamy się zastanawiać, co właściwie mamy jeść, by zachować zdrowie? Chleba nie wolno, mięsa nie wolno, to co, tylko roślinki?
Skuteczność roślin w diecie
Okazuje się, iż spożywanie mięsa powoduje u nas wiele niepożądanych zjawisk. Osoby niestroniące od mięsa chorują najczęściej. Są ociężałe i brakuje im pozytywnej energii. Zapadają na stany depresyjne, powodujące lęki. Dokucza im apatia i zniechęcenie. Bądź też odwrotnie: są nadmiernie pobudzone, drażliwe, łatwo się irytują, wybuchają złością.
Zrzucamy takie nastroje na szybki pęd życia, ciężkie warunki w pracy, toksycznych współpracowników, niedobrego szefa. A prawda może okazać się o wiele banalniejsza.
Brak dużej ilości warzyw i owoców w naszej diecie może być główną przyczyną tych wszystkich niedomagań wymienionych powyżej. Zdrowe warzywa to te uprawiane tradycyjnie, bez sztucznych nawozów, daleko od szos i autostrad. Ekologiczne warzywa z dostawą do domu – warto sprawdzić ofertę sklepu ranozebrano.pl – to smaczne roślinki przywiezione prosto z takiego pola. Ich smak jest zdecydowanie inny niż tych, które kupimy z pola, na którym rozsypuje się pestycydy i inne chemiczne cuda. Warzywa i owoce są podstawą naszej diety. Piramida żywieniowa została ostatnimi laty zmieniona.
Już w szkołach gastronomicznych nie uczy się przyszłych kucharzy, iż podstawą żywienia człowieka jest żywność z ziaren zbóż (chleb, kasze i mąki), ale właśnie warzywa i owoce, oleje roślinne, zadbanie o zdrowe odżywianie warunkujące prawidłowy rozwój człowieka i utrzymanie go przy zdrowiu.
Rosół bez kury?
Można ugotować rosół, który będzie wyłącznie z warzyw i przypraw, a smakiem będzie przypominał ten tradycyjny. Ekologiczne warzywa są bardzo esencjonalne, wrzucone do garnka w zwiększonej ilości dadzą zupie smak rosołu. Dodać należy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach.
Z warzyw wrzucamy marchew, selera i korzeń pietruszki. Pod koniec gotowania, gdy warzywa będą miękkie dodajemy pokrojone liście pora. Zagotowujemy i zdejmujemy garnek z ognia.
Solimy, dodajemy szczyptę kurkumy i pokrojony pęczek pietruszki oraz trochę oleju nierafinowanego, by uzyskać słynne oczka w rosole. Przykrywamy na 10 minut, po czym możemy zjeść z kluseczkami lub ryżem. Wyjęte warzywa wykorzystamy do przyrządzenia jarskich kotletów mielonych. Do masy dodajemy tartą cebulkę i mieszankę przypraw używanych do mięsa mielonego i smażymy.
Artykuł przygotowany przez partnera serwisu