Chcesz mieć dużo energii o poranku, dobre samopoczucie i pozytywne nastawienie? Nie zapominaj o śniadaniu! To bardzo ważny posiłek, który pomoże nam zacząć dzień z uśmiechem na twarzy. A co jeść na śniadanie? Najlepiej owsiankę! Może ona być również przekąską w ciągu dnia czy wieczornym posiłkiem… Warto ją jeść, ponieważ to samo zdrowie.
Stopniowo uwalniana energia

Płatki owsiane są bogate w węglowodany złożone, które stopniowo uwalniając się do krwi, dostarczają nam energii w ciągły sposób. Dzięki temu szybko jej nam nie zabraknie, a przez kilka godzin będziemy mieć siłę i ochotę do działania! Z tego też względu, poleca się ją sportowcom przed treningiem, ponieważ nie obciąży ona żołądka, a doda sił.
Lepsza przemiana materii
Owsianka zawiera dużo błonnika, dzięki czemu oczyszcza nasze jelita i uwalnia organizm z toksyn. Zapewnia on nam także uczucie sytości na długi czas. Z tego względu, poleca się ją osobom będącym na diecie, ponieważ przyspiesza metabolizm, dzięki czemu szybciej zrzucimy na wadze.
Zapobieganie chorobom
Płatki owsiane obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko zapadnięcia na choroby układu krążenia. Zawiera składniki odżywcze zapobiegające nowotworom. Jest bogata w rozpuszczalny błonnik, kontrolujący poziom glukozy we krwi, co chroni przed cukrzycą.
Inne zalety
Do innych zalet płatków owsianych należy to, że świetnie działają na cerę, zapobiegają powstawaniu niedoskonałości. Wzmacniają również włosy. Zawierają witaminy z grupy B, które poprawiają pamięć i koncentrację.

Jak przyrządzać owsiankę?
Wiele z nas myśli, że owsianka nie jest smaczna. Z odpowiednimi dodatkami może być pysznym posiłkiem. Możemy ją zalać wodą, gorącym mlekiem lub jeść z dodatkiem jogurtu. Dodajemy do niej niskosłodzony dżem, miód, bakalie, świeże owoce, takie jak banany, truskawki, kiwi, jabłka. Możemy dodać nawet odrobinę gorzkiej czekolady.
Taka owsianka to niesamowicie zdrowy, pożywny, a zarazem smakowity posiłek!
Źródło: http://ladytime.pl