Owsianka powinna na stale zagościć na Twoim stole na śniadanie.
Zobacz jakie fantastyczne właściwości ma owsianka!

Dlaczego warto jeść owsiankę?

Chcesz mieć dużo energii o poranku, dobre samopoczucie i pozytywne nastawienie? Nie zapominaj o śniadaniu! To bardzo ważny posiłek, który pomoże nam zacząć dzień z uśmiechem na twarzy. A co jeść na śniadanie? Najlepiej owsiankę! Może ona być również przekąską w ciągu dnia czy wieczornym posiłkiem… Warto ją jeść, ponieważ to samo zdrowie.

Stopniowo uwalniana energia

Owsianka uwalnia energię w Twoim organizmie stopniowo - dzięki czemu masz masę sił.
Talerz owsianki na śniadanie naładuje Cię pozytywną energią na cały dzień!

Płatki owsiane są bogate w węglowodany złożone, które stopniowo uwalniając się do krwi, dostarczają nam energii w ciągły sposób. Dzięki temu szybko jej nam nie zabraknie, a przez kilka godzin będziemy mieć siłę i ochotę do działania! Z tego też względu, poleca się ją sportowcom przed treningiem, ponieważ nie obciąży ona żołądka, a doda sił.

Lepsza przemiana materii

Owsianka zawiera dużo błonnika, dzięki czemu oczyszcza nasze jelita i uwalnia organizm z toksyn. Zapewnia on nam także uczucie sytości na długi czas. Z tego względu, poleca się ją osobom będącym na diecie, ponieważ przyspiesza metabolizm, dzięki czemu szybciej zrzucimy na wadze.

Zapobieganie chorobom

Płatki owsiane obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko zapadnięcia na choroby układu krążenia. Zawiera składniki odżywcze zapobiegające nowotworom. Jest bogata w rozpuszczalny błonnik, kontrolujący poziom glukozy we krwi, co chroni przed cukrzycą.

Inne zalety

Do innych zalet płatków owsianych należy to, że świetnie działają na cerę, zapobiegają powstawaniu niedoskonałości. Wzmacniają również włosy. Zawierają witaminy z grupy B, które poprawiają pamięć i koncentrację.

Owsianka świetnie wpływa nie tylko na układ trawienny - zapewni lepszą kondycję skóry, włosów i paznokci.
Regularne jedzenie owsianki zapewni Ci lepszą przemianę materii.

Jak przyrządzać owsiankę?

Wiele z nas myśli, że owsianka nie jest smaczna. Z odpowiednimi dodatkami może być pysznym posiłkiem. Możemy ją zalać wodą, gorącym mlekiem lub jeść z dodatkiem jogurtu. Dodajemy do niej niskosłodzony dżem, miód, bakalie, świeże owoce, takie jak banany, truskawki, kiwi, jabłka. Możemy dodać nawet odrobinę gorzkiej czekolady.

Taka owsianka to niesamowicie zdrowy, pożywny, a zarazem smakowity posiłek!

Źródło: http://ladytime.pl


Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Check Also

tłuszcze trans w diecie

Trans tłuszcze: cichy wróg twojego zdrowia! Jak ich unikać?

Czy zdarzyło Ci się słyszeć, że na cholesterol źle wpływają tłuszcze nasycone? To prawda. Jednak …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail