Już od najdawniejszych czasów cebula zajmowała ważne miejsce w sercach ludzi. Starożytni doceniali to warzywo nie tylko za smak, ale przede wszystkim za właściwości lecznicze, których nie brak cebuli. Poza działaniem przeciwbakteryjnym działa ona również jako afrodyzjak.
Najważniejsze jednak to co niewidoczne gołym okiem. Chodzi oczywiście o niskokaloryczność warzywa. W 100g cebuli jest zaledwie 40 kcal, więc spokojnie można ją spożywać bez obaw o figurę
Właściwości zdrowotne cebuli
Cebula bogata jest w witaminę A, C oraz witaminy z grupy B.
Co więcej jest też świetnym źródłem żelaza, wapnia czy przeciwutleniaczy.
Ponadto cebula chroni nas przed nowotworami i łagodzi objawy infekcji.
Cebula wykorzystywana jest również w… medycynie! Pomaga w leczeniu takich dolegliwości jak chociażby anemia, miażdżyca, astma, padaczka, a nawet większość nowotworów. Zmniejsza również ryzyko cukrzycy, a także obniża poziom złego cholesterolu podnosząc poziom tego dobrego.
Jak przygotować cebulę?
Wariantów na przyrządzenie cebuli jest bardzo dużo; od dodawanie jej do potraw na zasadzie przyprawy, aż po ugotowanie zupy cebulowej. Ogromną popularnością cieszą się hiszpańskie zapiekanki z cebulą, francuska zupa cebulowa czy amerykańskie pierścienie.
Co prawda warzywo poddane obróbce termicznej nie traci swoich wspaniałych właściwości to jednak najlepiej spożywać cebulę… surową.