Jakie są inne, ciekawe zastosowania miodu?
Czy miód nadaje się tylko do herbaty?

Miód tylko do herbaty? Poznaj jego inne zastosowanie!

W starożytności znany był głównie Egipcjanom, którzy wkładali go do grobowców faraonów. Dziś miód znany jest na całym świecie, między innymi w Polsce, gdzie każdy uwielbia jego smak i wykorzystuje go w wielu przypadkach.

Nie od dziś wiadomo, że miód ma zbawienne działanie na wielu różnych płaszczyznach. Potwierdzają to:

Nie można oczywiście zapomnieć o zastosowaniu miodu w medycynie.

W Polsce produkuje się duże ilości miodu w porównaniu z innymi krajami. Jesteśmy z tego bardzo znani! Kto z nas w dzieciństwie nie odwiedzał rodziny na wsi, nie przychodził do sąsiada, aby oglądać pasieki w lipcowym dniu oblanym porannymi promieniami słońca? Patrzył, jak produkuje się miód, by potem w kolejnych miesiącach otrzymać słoik i rozkoszować się jego smakiem?  Chyba nie ma takiej osoby, która by tego nie doświadczyła!

Spis Treści
Zwiń
Rozwiń

Każdy miód na coś innego

Jest wiele rodzajów miodu, a każde z nich ma inne działanie. Przedstawimy Ci wybrane rodzaje, które każdy powinien mieć na swojej półce!

Miód gryczany

Pozyskiwany jest z nektaru kwiatów gryki. Jego specyficzny smak sprawia, że nie da się go pomylić z żadną inną odmianą. Ma ciemną barwę i płynną konsystencję. Łatwo rozpoznać go po ostrym i lekko piekącym smaku. Ma działanie, jak żaden inny rodzaj miodu, ponieważ jako jedyny zawiera substancję wzmacniającą i oczyszczającą naczynia krwionośne.

Miód wielokwiatowy

Ten najpopularniejszy miód, świetnie sprawdzi się podczas jesiennych dni, kiedy wzmożony jest okres przeziębień. Pozyskiwany jest z letnich kwiatów, a więc ma delikatny smak. Jego jasna barwa sprawia, że po skrystalizowaniu przypomina wosk. Pomaga w szczególności podczas anemii, zmęczenia czy zapalenia gardła. Pomaga również regulować ciśnienie.

Miód lipowy

Pozyskiwany jest oczywiście z kwiatów lipy. Ma podobną barwę do miodu wielokwiatowego i charakteryzuje go ostry smak. Szczególnie znajduje on swoje zastosowanie w leczeniu przeziębienia i grypy. Łagodzi stres i ułatwia zasypianie.

Jest wiele innych rodzajów miodu, które mają równie bogate właściwości, co wymienione wyżej. Są to miody:

  • spadziowy,
  • wrzosowy,
  • rzepakowy,
  • akacjowy.

Kiedy najlepiej spożywać miód?

Dla większości z nas miód kojarzy się z herbatą parzoną w zimowe i jesienne dni. I dobrze, ponieważ miód ma właściwości rozgrzewające i idealnie nadaje się podczas okresu, kiedy nasze ciało narażone jest na wychodzenie. Idealnie sprawdzi się w duecie z goździkami, cytrusami lub imbirem.

Należy pamiętać, że miód dodany do gorącej herbaty traci swoje wszystkie właściwości w tym cenne enzymy o działaniu biotycznym, dlatego zaleca się, aby temperatura wynosiła nie więcej niż 40 stopni.

Inne zastosowanie miodu

Miód stosowany jest także w różnego rodzaju lekach czy kosmetykach. Jest częściowo wykorzystywany w problemach skórnych oraz przy zwalczaniu trądziku. Zmniejsza ryzyko powstawania blizn i przyśpiesza gojenie, a co więcej, działa łagodząco na rany.

Jak widzisz, miód ma wiele zastosowań w medycynie czy kosmetologii, dlatego warto mieć go w swoim domu pod różnymi postaciami.

Artykuł przygotowany przez partnera serwisu 


Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Check Also

suplementy dla sportowców

Jakie suplementy i witaminy powinni zażywać sportowcy

Odpowiednia suplementacja jest nieodłącznym elementem każdego planu treningowego. Naturalnie możemy zdrowo się odżywiać i zbudować …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail