Jaka jest najlepsza dieta dla cukrzyka?
Jaką dietę dobrać dla cukrzyka?

Dieta dla cukrzyka – 9 zasad prawidłowego odżywiania

Zmagasz się z cukrzycą już od jakiegoś czasu, a może zdiagnozowano ją u Ciebie zupełnie niedawno? Niezależnie od przypadku, musisz zdać sobie sprawę z tego, że odpowiednio dobrana dieta może pomóc w uregulowaniu poziomu cukru, nawet o 90%, co może okazać się podstawą leczenia. Dieta cukrzycowa (jadłospis) powinna zostać przygotowana z dbałością o informacje dotyczące indywidualnej sytuacji diabetyka, ponieważ istnieje wiele czynników mogących mieć wpływ na nią i są to: m.in. stan zdrowia cukrzyka, sposób leczenia, masa ciała, płeć czy wiek, a także inne problem zdrowotne, jakie mogą towarzyszyć pacjentom. Należy jednak pamiętać, że są pewne zasady odżywiania, jakie dieta cukrzyka powinna zawierać i o nich dzisiaj sobie opowiemy.

Zanim skorzystasz z porad

Cukrzyca jest metaboliczną chorobą, w której trzustka nie produkuje dostatecznej ilości insuliny, lub jeśli to robi, tkanki i komórki w organizmie człowieka są na nią odporne, co nazywamy insulinoodpornością. Glukoza, która nie zostanie spalona i wykorzystana jako źródła energii, krąży po organizmie podwyższając poziom cukru. Tworząc dietę i jadłospis, warto pamiętać, że są specjalne sklepy z żywnością, w których ofercie możemy znaleźć mnóstwo produktów przygotowanych z myślą o diabetykach, są wśród nich również zdrowe i smaczne przekąski, które nie zawierają cukru ani żadnych jego przetworzonych zamienników. To, że cierpisz na cukrzycę nie oznacza, że produkty z których możesz skorzystać są pozbawione walorów smakowych, bo naturalna i zdrowa żywność również może być pyszna, a co najlepsze nie będzie kolidować z Twoją dietą.

Co jest ważne przy diecie cukrzycowej?

Głównym założeniem i celem w diecie cukrzycowej jest nieprzekraczanie przed diabetyka dziennej dawki tłuszczów i węglowodanów. Nie istnieje wartość stała dla każdego pacjenta, ponieważ to kwestia bardzo indywidualna i zależna od stanu zdrowia danej osoby, wyników badań laboratoryjnych, informacji udzielonych przez pacjenta w czasie rozmowy z lekarzem, zastosowanej insulinoterapii. Składniki diety muszą być zatem zbilansowane przez lekarza lub dietetyka. Nie możemy kierować się tym, co usłyszymy lub przepisać jadłospis od cioci czy kuzynki, która również ma dietę dla cukrzyka, bo tak jak wspomnieliśmy, każdy organizm jest kwestią indywidualną.

dieta dla diabetyka

Regularność i częstość

Systematyczne dostarczanie energii dla organizmu w ciągu dnia jest niezwykle istotne, ponieważ eliminujemy tym samym spadki poziomu cukru we krwi, pozwalając na utrzymaniu poziomu stałego. Poprzez takie działanie w naszym organizmie nie dojdzie do sporych huśtawek glukozy we krwi. Warto do każdego z posiłków dodać trochę świeżych warzyw, które nie posiadają dużej liczby kalorii, a okażą niezwykle pomocne w zaspokojeniu pierwszego głodu. Liczy się tutaj właśnie zasada regularności, która wymaga spożywania określonych posiłków o stałych porach, co pozwoli opanować ewentualne wzrosty i spadki poziomu glukozy, a także zatrzymać napady uczucia głodu, jakie mogą wystąpić w ciągu dnia lub wieczorem.

Zalecana liczba posiłków dla cukrzycy typu 1 to od 4-6 posiłków dziennie, zać cukrzyca typu 2 wymaga 4-5 posiłków w odstępach około 3-godzinnych. Osoby cierpiące na cukrzycę typu II zwłaszcza te w grupie ryzyka (z nadwagą, otyłością), które mają bardzo małą ilość aktywności fizycznej powinny możliwie jak najczęściej kontrolować poziom cukru we krwi.

Uważaj na tłuszcze

W organizmie dorosłego człowieka tłuszcz powinien stanowić około 30% energetycznej wartości diety, a w przypadku diety cukrzyka nie powinno to być więcej niż około 25%. Ułożenie kompleksowej diety wymaga konsultacji z lekarzem lub dietetykiem, ale mimo to warto również samemu kontrolować swoje dzienne zestawienie tłuszczów.

Zdecydowanie należy skupić się na spożywaniu tłuszczów roślinnych, do lekkiego podsmażania można wykorzystać oliwę z oliwek, do sałatek jako składnik dressingu również. Jeśli chodzi o zupy to przy cukrzycy powinno się pomyśleć o zamianie śmietany na jogurt naturalny, istotna jest również rezygnacja z tłuszczów zwierzęcych np. smalcu, śmietany, masła i słoniny. W kwestii spożywania tłuszczów należy pamiętać, aby robić to w jednakowych porcjach w czasie dnia, aby poprawić przyswajanie i wchłanianie witamin, które rozpuszczają się w tłuszczu np. A, K, D, E.

uważaj na cukier

Unikaj cukrów

W przypadku cukrzycy, osoby cierpiące na nią powinny skupić sią na możlwie jak największym ograniczeniu cukrów prostych (jednocukrów, dwucukrów np. sacharoza, glukoza, fruktoza). Mogą one być dodane do produktów lub występować w nich naturalnie, chodzi tutaj głównie o produkty takie jak: spożywczy cukier, miód, słodycze, przetwory owocowe, napoje, soki, dżemy (można je zastąpić w diecie produktami specjalnie przystosowanymi do niej, które znajdziesz w sklepach specjalizujących się w ofertach dla osób będących na różnych dietach).

Spożywczy cukier, który używaliśmy do posłodzenia herbaty lub kawy, z powodzeniem może zostać zastąpiony przez specjalny słodzik, z którego jednak możemy korzystać według zaleceń producenta, nie przekraczając podanych norm.

Najważniejsze produkty

Najistotniejsze źródło energii przy cukrzycy powinny stanowić złożone węglowodany, których indeks glikemiczny jest niski <55. Mają one dużą zawartość błonnika pokarmowego, a także nie są przyczyną nagłych skoków stężenia glukozy po posiłku. Pełnoziarniste, zbożowe produkty i strączkowe rośliny są źródłem wielu minerałów, witamin, a także wspomnianego błonnika. Można również zaliczyć do nich razowe pieczywo, otręby, kasze, makarony.

Przy czym warto pamiętać, że węglowodany najlepiej aby były równomiernie rozłożone na pojedyncze posiłki w ciągu dnia. Istotnym elementem jaki warto dodać do diety są również ryby. Białko, które w nich się znajduje pomaga nie tylko w wartościowym zaspokojeniu głodu, ale również działa pozytywnie na rozwój mięśni i struktur komórek, a ryby także są źródłem kwasów tłuszczowych takich, jak omega 6 i omega 3. Produkty dla diabetyków oferuje sklep Delikatesy z Natury.

Nie gotuj za długo

Zwróć uwagę na to, aby nie rozgotowywać żadnych potraw. Szczególnie chodzi tutaj o makarony, kasze, warzywa, ponieważ rozgotowane niemal do miękkości mogą powodować szybszy wzrost poziomu glukozy w przeciwieństwie do tych samych produktów, ale ugotowanych al dente bądź surowych.

Dla przykładu IG (indeks glikemiczny) marchewki surowej jest równy 20, a ugotowanej aż 85. Podobnie sytuacja wygląda z owocami, im owoc jest bardziej dojrzały tym jego IG wzrasta.

Pij dużo płynów

Nie na próżno lekarze i dietetycy alarmują aby pić dużo czystej, niegazowanej, średniozmineralizowanej wody. Dieta dla cukrzyka powinna zwracać uwagę również na spożywanie wody. Po pierwsze – jest niezbędna dla funkcjonowania wszelkich komórek w organizmie, a także przyczynia się do jego oczyszczania z toksyn.

Dla osób których dotknęła cukrzyca, dieta powinna uwzględniać także wprowadzenie czerwonej i zielonej herbaty, ponieważ zawierają one przeciwutleniacze, a także substancje, które pomogą w pobudzeniu przemiany materii., co sprzyja niewątpliwie trawieniu. Rekomenduje się wypijanie 8-9 szklanek płynów.

Nie zapominaj o witaminach!

  • Istotnie ważną witaminą, jaką powinna posiadać dieta cukrzyka jest witamina C. Osoby cierpiące na cukrzycę są bardziej podatni na łapanie wirusowych i bakteryjnych infekcji, a witamina C dosyć skutecznie potrafi pomóc w podniesieniu odporności. Zwróć uwagę na produkty o wysokiej zawartości witaminy C, takich jak cytrusowe owoce, kapusta kwaszona, czarna porzeczka, szpinak, fasola, natka pietruszki, dzika róża.
  • Kolejna witamina to witamina A i jej roślinna postać – B -karoten, który pomaga w poprawnym widzeniu, zmniejszeniu ryzyka zapadania na choroby układu krążenia. Prowitaminę A znajdziemy w dyni, marchwi, kabaczkach, morelach, brzoskwiniach, pomarańczach, brokułach.
  • Następnym istotnym pierwiastkiem jest chrom, który pomaga w uregulowaniu poziomu insuliny we krwi, a także uwrażliwia komórki na insulinę, znajdziesz go w jęczmieniu, rabarbarze, brokułach.
  • Zawarta w mlecznych produktach wapń, pomoże w dbaniu o zęby, paznokcie i kości, a także okaże się pomocny w zapobieganiu nadciśnienia tętniczego, na jakie cierpi wiele osób dotkniętych cukrzycą. Świetnym źródłem wapnia są sery twarogowe, żółte, mleko, kefiry, jogurty.

Cukrzyca nie musi eliminować z twojego życia smacznych produktów, które mają swoje odpowiedniki w formie zdrowych zamienników, jakie znajdziesz w sklepach z taką żywnością. Dieta w przypadku cukrzycy jest nie tylko dodatkiem, ale niemal metodą leczenia, którą warto wykorzystać wraz z aktywnością fizyczną.

Nie zniechęcaj się początkami, lub chwilami zwątpienia, zdrowie jest najważniejszą wartością, dlatego trzeba sięgać po wszelkie dostępne metody, aby jak najdłużej się nim cieszyć.

Artykuł przygotowany przez partnera serwisu

Pamiętaj, że artykuł nie zastąpi porady lekarskiej i dietę należy zawsze z nim skonsultować!

O autorze - stopnadwadze.pl

Stopnadwadze.pl to portal dla kobiet w wieku 30-50 lat, na którym znajdziesz ciekawe przepisy, diety, pomysły na treningi oraz ćwiczenia. Chcemy pomóc Ci schudnąć i złapać dobrą formę. Piszemy przede wszystkim do Pań, które nie są sportsmenkami, ale pragną zmiany i są zdeterminowane by zacząć zdrowy tryb życia.

Check Also

miód z nawłoci

Miód z nawłoci – na co pomaga?

Miód z nawłoci, coraz bardziej doceniany przez miłośników naturalnych produktów, to prawdziwa perełka wśród miodów …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail