wyśmienite obiady czwartkowe

Obiady czwartkowe Philipiaka – tradycja w nowej odsłonie

W szkole uczono o słynnych obiadach czwartkowych, które wydawał król Stanisław August Poniatowski. Te spotkania nie zapisałyby się w historii, gdyby chodziło w nich jedynie o dobre jedzenie i towarzyskie rozmowy. Owszem, menu było szykowne, a goście zacni, ale najważniejsza była idea, która obiadom przyświecała. Podobnie jest w przypadku współczesnych obiadów czwartkowych organizowanych przez markę Philipiak. Jedzenie także wyśmienite, uczestnicy obiadów czwartkowych to znane gwiazdy, ale najbardziej liczy się edukacyjny cel spotkań. Co łączy, a co różni obiady czwartkowe z XVIII i XXI wieku?

Spis Treści
Zwiń
Rozwiń

Obiady czwartkowe dawniej

Pierwsze spotkanie pod nazwą obiady czwartkowe zorganizowane przez króla Stanisława Augusta odbyło się w 1770 roku. Jednak tradycja tych biesiad narodziła się już wcześniej – wzorowano się na francuskich spotkaniach, a w początkowym okresie panowania króla Adam Kazimierz Czartoryski organizował własne obiady czwartkowe w Pałacu Błękitnym. Jednak to te biesiady zapoczątkowane w roku 1770 na stale wpisały się w historie Polski.

Odbywały się one na Zamku Królewskim, ale latem przenoszono je do pałacu w Łazienkach. Zazwyczaj biesiada trwała około 3-4 godziny. Obiady cyklicznie organizowano do 1777 roku, później spadł ich poziom i straciły na znaczeniu i nie odbywały już co tydzień.

Na czas Sejmu Czteroletniego na krótko w ogóle zaniechano ich organizowania. Mało kto wie, że poza obiadami czwartkowymi król Poniatowski organizował też obiady środowe, na które zapraszał humanistów, pedagogów, działaczy, publicystów.

Goście

Goście obiadów czwartkowych Poniatowskiego byli nieprzypadkowi – wstęp miały tylko znamienite osobistości tamtych lat i wyłącznie mężczyźni. Czemu tylko panowie? Podobno ze względu na frywolny charakter spotkań, na których często niewybrednie żartowano, co miałoby obrażać damy.

Zapraszano przede wszystkim literatów, malarzy, rzeźbiarzy. Liczba osób wahała się w granicach do 10 do 12. Stałymi bywalcami biesiad byli m.in. Hugo Kołłątaj, Ignacy Potocki, Ignacy Krasicki, Adam Naruszewicz, Franciszek Bohomolec, Stanisław Trembecki, Stanisław Konarski.

Menu

Jadłospis był smaczny, ale nie wykwintny. Odpowiadał za niego francuski szef kuchni Paul Tremo, który starał się łączyć polską kuchnię z francuskim specjałami, ale przede wszystkim – zgodnie z zaleceniem króla – serwował dania lekkie i zdrowe.

Kroll nie był zwolennikiem ciężkiej, tłustej i bogatej w przyprawy kuchni sarmackiej. Nie wszystkie przepisy się zachowały do dziś, ale wiadomo, że na stół trafiały m.in. duszona baranina, flaki, szczupak, kapłon, barszcz, zupa francuska, potrawka z kaczki. Ciekawostką był fakt, że aby zaznaczyć koniec biesiady, wnoszono śliwki i pustą kopertę dla króla – sygnał, że czas już rozejść się do domu.

Literacki aspekt

Obiady czwartkowe, jak już wspomniano, nie były zwykłymi biesiadami. Organizujący je król chciał zbierać w jednym miejscu regularnie śmietankę towarzyską i kulturową Warszawy, aby prowadzić dysputy o sztuce, polityce, filozofii. Szczególnie istotny był literacki aspekt obiadów.

Najliczniejszą grupą gości byli poeci i pisarze, którzy prezentowali podczas nich swoje nowe utwory. Dzięki temu obiady czwartkowe przyczyniły się do rozwoju literatury tamtego okresu.

O ich wadze może świadczyć fakt, że miały nawet własny magazyn literacki. Od 1771 roku wydawano tygodnik „Zabawy Przyjemne i Pożyteczne”. Na jego łamach publikowane były niektóre utwory odczytywane wcześniej podczas obiadów czy specjalnie na te okazje pisane.

Obiady czwartkowe - fantastyczny pomysł na spędzenie czasu
Obiad może okazać się fantastyczną przygodą.

 

Współczesne obiady czwartkowe

Co to są obiady czwartkowe współcześnie? Tradycja nie umarła. Obiady czwartkowe są dalej organizowane. Odrodziły się kolejny raz – bo już w początkach XIX wieku Wincenty Krasiński organizował obiady czwartkowe charakterze literackim na kanwie obiadów Poniatowskiego – tym razem w XIX wieku pod egidą Philipiak. Na stronie inicjatywy można znaleźć więcej szczegółów: http://www.obiadyczwartkowe.pl/. Philipiak to producent naczyń ze stali nierdzewnej wysokiej jakości. Uczestnicy królewskich obiadów chwalą sobie garnki Philipiak i mają o nich pozytywne opinie.

Marka jest połączeniem włoskiej tradycji i polskiego kapitału. Producent stawia na bezpośredni kontakt z klientami, dlatego organizuje tysiące spotkań rocznie, na których prezentuje swoje produkty. Jego główną misją jest szerzenie zdrowego trybu życia opartego na zbilansowanej diecie. Właśnie w tę misję wpisuje się inicjatywa obiadów czwartkowych.

Goście obiadów czwartkowych Philipiaka

Philipiak na swoje obiady zaprasza znane postaci świata show-biznesu. W przeciwieństwie do obiadów czwartkowych Poniatowskiego nie są mile widziani jedynie mężczyźni – na obiadach pojawiają się zarówno panie, jak i panowie. Goście zajmują się w życiu zawodowym różnymi rzeczami. Niektórzy to aktorzy, modele, prezenterzy, inni zaś są ściśle związani z branżą kulinarną czy dietetyczną. Wszystkich gości łączy zamiłowanie do zdrowego trybu życia. Ich celem jest kultywacja idei zdrowego żywienia w społeczeństwie i pokazanie, że można jeść smacznie i zdrowo nie wykorzystując dużych zasobów czasu oraz finansowych.

Kto pojawia się regularnie na obiadach czwartkowych? Do gości należą m.in.:

  • Karol Okrasa, osobowość telewizyjna, kucharz, autor książek kucharskich, propagator zdrowej, polskiej kuchni. Jest od wielu lata ambasadorem marki Philipiak. Ma własną restaurację Platter by Karol Okrasa.
  • Agnieszka Cegielska, prezenterka telewizyjna i radiowa pogody, pracuje w Radiu Kolor i telewizji TVN. Uwielbia zdrowy styl życia oraz kuchnię wschodnią.
  • Julia Pietrucha, aktora telewizyjna i teatralna, a także autorka książki i piosenkarka z dwoma albumami na koncie. Kocha dalekie podróże oraz odkrywanie nowych smaków.
  • Magdalena Wójcik prowadząca program kulinarny Jem i chudnę w Polsat Café, stara się podejmować w nim tematykę diety, metabolizmu, efektów jo-jo oraz zdrowego żywienia.
  • Małgorzata Pieczyńska, aktorka serialowa i filmowa, znana m.in. z „Na Wspólnej”, „Prawo Agaty”, „Ekstradycji”. Podczas spotkania opowiada o edukacji żywieniowej w szwedzkich szkołach, gdyż od lat 80. mieszka na stałe w Szwecji.
  • Sylwia Leszczyńska, dietetyczka kliniczna, właścicielka Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej SANVITA.

To tylko niektórzy ze znamienitych gości obiadów czwartkowych – sprawdź pełną listę na http://www.obiadyczwartkowe.pl/obiadyczwartkowe.pl/nasi-goscie.

Królewskie obiady czwartkowe

Podczas spotkań gwiazdy i eksperci od żywienia dyskutują o zdrowych nawykach żywieniowych, wprowadzane zbilansowanej diety, szukaniu przyjemności w codziennym zdrowym gotowaniu, wartości odżywczej produktów, smacznych i zdrowych przepisach, metabolizmie czy efekcie jo-jo. Eksperci rozwiewają wątpliwości dotyczące tych kwestii, a znane osoby opowiadają o sowich doświadczeniach. Celem obiadów czwartkowych Philipiaka jest zwrócenie uwagi na istotna role zdrowej diety w zdrowym trybie życia.

Wszystkich gości obiadów czwartkowych łączy to, że angażują się oni w projekty edukacyjne dotyczące zdrowego żywienia, problemu otyłości u dzieci czy znikomej edukacji szkolnej dotyczącej żywienia, a także walki z nadwagą czy wpływu diety na schorzenia.

Artykuł przygotowany przez partnera serwisu 

Check Also

Materace rehabilitacyjne, które wspierają zdrowy powrót do formy

Rehabilitacja to proces wymagający czasu, cierpliwości i odpowiednich warunków. Pomóc w tym procesie może wybór …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail