Dieta nie jedno ma imię, a w dzisiejszym poradniku nie skupimy się jedynie na zdrowych składnikach, z których powinna składać się każda dieta, ale również na sposobie przygotowywania posiłków, gdyż to kluczowe jest w dietach dla osób zabieganych, które na gotowanie nie mają czasu wcale albo bardzo niewiele. Zatem jak sobie z tym poradzić? Już teraz zdradzimy, że bardzo dobrym rozwiązaniem może być dieta pudełkowa, ale mamy również inne propozycje.
1. Fleksitarianizm
Na początek zajmiemy się rodzajem diety, który jest odpowiedni dla osób zabieganych. Fleksitarianizm zakłada jedzenie mięsa 2-3 razy w tygodniu, a w pozostałe dni spożywanie posiłków wegetariańskich. Dzięki temu dostarcza się organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, a jednocześnie nie traci się czasu na codzienne gotowanie mięsnych posiłków. Można spożywać kasze, hummus, makarony z pesto i wiele innych zdrowych posiłków, które przyrządza się naprawdę szybko.
Na co dzień do przyrządzonych warzyw można dodawać tofu, soczewicę, orzechy i jajka. Niewątpliwie taka dieta jest również modna z punktu widzenia ekologicznego. Dużo mówi się bowiem o traktowaniu zwierząt rzeźnych, a także tym, że do wytworzenia pasz dla nich potrzebnych jest bardzo dużo zasobów wody, co ma także wpływ na ekosystem.
Oczywiście taka dieta jest również niezwykle zdrowa, gdyż spożywając ryby dostarcza się cenne kwasy Omega-3, a także witaminę B12, która w mniejszym stopniu występuje w diecie wegetariańskiej i często musi być sztucznie suplementowana.
2. Dieta oparta na potrawach jednogarnkowych
Zdrowa dieta zdrową dietą, ale istotne znacznie ma czas przygotowania posiłków. Dlatego propozycją dla osób zabieganych są zdrowe potrawy jednogarnkowe. Można je przygotowywać na bazie kaszy, ryżu, makaronu, a także tofu.
Jest to zatem propozycja zarówno dla wegan, jak i wegetarian. Potrawy jednogarnkowe można poporcjować na kolejne dni. W związku z tym z konieczności gotowania codziennego przechodzi się do gotowania 2 maksymalnie 3 razy w tygodniu, ze względu na możliwość przechowywania przygotowanej dzień wcześniej potrawy w lodówce.
Zatem oszczędza się czas, a jednocześnie ma się do dyspozycji pełnowartościowe posiłki.
3. Dieta oparta na szybkich posiłkach ze sklepów ze zdrową żywnością
Oczywiście bywa i tak, że na gotowanie w ogóle nie ma się czasu. Wtedy pozostają tak zwane posiłki instant. Nie chodzi tu jednak o tradycyjne „gorące kubki”, które ze zdrową żywnością nie mają wiele wspólnego, a pełnowartościowe gotowe zupy, które można kupić w sklepach ekologicznych.
Coraz częściej ze względu na trend zdrowego żywienia pojawiają się one nawet w supermarketach. Oczywiście przed zakupem trzeba sprawdzić skład.
Powinny mieć krótki termin przydatności do spożycia i nie zawierać „E” niespodzianek. Oczywiście można do nich ugotować ryż, makaron lub w ostateczności grzanki. Warto również robić koktajle warzywno-owocowe, co również nie zajmuje wiele czasu i można przygotować je dzień wcześniej. Rzecz jasna nie można stawiać jedynie na płynne posiłki. Warto zatem sięgnąć chociażby po wędzone ryby, pochodzące ze sprawdzonych źródeł. Jeśli chodzi o gotowe zestawy obiadowe, to tu wszystko zależy od składu i rodzaju potrawy. Można kupić zdrową potrawkę z hummusem ale również niezdrową rybę smażoną w głębokim tłuszczu, zatem tu potrzebna jest rozwaga.
4. Gotowanie dzień wcześniej lub mrożenie posiłków
Kolejnym sposobem dla zabieganych jest gotowanie dnia poprzedniego. Po przyjściu z pracy można zabrać się za gotowanie. Dzięki temu na następny dzień można zjeść zdrowy posiłek. Oczywiście codzienne gotowanie może być uciążliwe, dlatego warto zdecydować się na mrożenie, zwłaszcza, że zamrozić można niemal wszystko.
Jeszcze lepiej, gdy posiada się worki próżniowe. Wtedy na kolejny dzień można przygotować sobie nawet sushi. W tym akurat przypadku długotrwałe mrożenie nie wchodzi w grę.
Mrożone zupy zachowują pełnię składników odżywczych, podobnie jak mrożone, poddane wcześniejszej obróbce termicznej mięsa i ryby. Świeże warzywa i owoce zawierające duże ilości wody również nie nadają się do mrożenia, jednak od czego mamy lodówkę, wszak możemy je spożyć w ciągu najbliższych 2 dni, bez straty dla walorów smakowych. Nie należy mrozić również ziemniaków, produktów, z ryżem czy majonezem. Można za to mrozić pierogi, kopytka, a nawet bigos.
Oczywiście ten ostatni należy jeść z umiarem, jedynie od czasu do czasu.
5. Dieta pudełkowa
Ostatnią propozycją dla zabieganych jest dieta pudełkowa. Jest to chyba najdroższy z wyżej wymienionych sposobów odżywiania. Jednak mamy tutaj pewność odpowiedniego zbilansowania składników odżywczych, gdyż czuwają nad tym dietetycy.
Dieta pudełkowa może być bardzo zróżnicowana, na tyle, że nawet przez miesiąc można jeść zupełnie inne, a jednak doskonale skomponowane posiłki. Mogą być one dostarczane sukcesywnie lub raz dziennie na cały dzień. Dieta pudełkowa jest niezwykle rozpowszechniona wśród celebrytów. Może być bowiem zarówno dietą odchudzającą, jak i zbilansowaną dietą do stosowania na co dzień.
Spośród powyższych propozycji każda osoba, która dużo czasu poświęca pracy może znaleźć coś dla siebie. Wybór zależny jest od ilości czasu, a także zasobności portfela.
Artykuł przygotowany przez partnera serwisu