W starożytności znany był głównie Egipcjanom, którzy wkładali go do grobowców faraonów. Dziś miód znany jest na całym świecie, między innymi w Polsce, gdzie każdy uwielbia jego smak i wykorzystuje go w wielu przypadkach.
Nie od dziś wiadomo, że miód ma zbawienne działanie na wielu różnych płaszczyznach. Potwierdzają to:
- specjaliści dietetyki, którzy polecają miód podczas stosowania różnego rodzaju diet,
- technicy usług kosmetycznych, którzy korzystają z kremów z wyciągiem któregoś z rodzajów miodu,
- technicy masażyści, którzy wykorzystują go podczas wykonywania masażu.
Nie można oczywiście zapomnieć o zastosowaniu miodu w medycynie.
W Polsce produkuje się duże ilości miodu w porównaniu z innymi krajami. Jesteśmy z tego bardzo znani! Kto z nas w dzieciństwie nie odwiedzał rodziny na wsi, nie przychodził do sąsiada, aby oglądać pasieki w lipcowym dniu oblanym porannymi promieniami słońca? Patrzył, jak produkuje się miód, by potem w kolejnych miesiącach otrzymać słoik i rozkoszować się jego smakiem? Chyba nie ma takiej osoby, która by tego nie doświadczyła!
Każdy miód na coś innego
Jest wiele rodzajów miodu, a każde z nich ma inne działanie. Przedstawimy Ci wybrane rodzaje, które każdy powinien mieć na swojej półce!
Miód gryczany
Pozyskiwany jest z nektaru kwiatów gryki. Jego specyficzny smak sprawia, że nie da się go pomylić z żadną inną odmianą. Ma ciemną barwę i płynną konsystencję. Łatwo rozpoznać go po ostrym i lekko piekącym smaku. Ma działanie, jak żaden inny rodzaj miodu, ponieważ jako jedyny zawiera substancję wzmacniającą i oczyszczającą naczynia krwionośne.
Miód wielokwiatowy
Ten najpopularniejszy miód, świetnie sprawdzi się podczas jesiennych dni, kiedy wzmożony jest okres przeziębień. Pozyskiwany jest z letnich kwiatów, a więc ma delikatny smak. Jego jasna barwa sprawia, że po skrystalizowaniu przypomina wosk. Pomaga w szczególności podczas anemii, zmęczenia czy zapalenia gardła. Pomaga również regulować ciśnienie.
Miód lipowy
Pozyskiwany jest oczywiście z kwiatów lipy. Ma podobną barwę do miodu wielokwiatowego i charakteryzuje go ostry smak. Szczególnie znajduje on swoje zastosowanie w leczeniu przeziębienia i grypy. Łagodzi stres i ułatwia zasypianie.
Jest wiele innych rodzajów miodu, które mają równie bogate właściwości, co wymienione wyżej. Są to miody:
- spadziowy,
- wrzosowy,
- rzepakowy,
- akacjowy.
Kiedy najlepiej spożywać miód?
Dla większości z nas miód kojarzy się z herbatą parzoną w zimowe i jesienne dni. I dobrze, ponieważ miód ma właściwości rozgrzewające i idealnie nadaje się podczas okresu, kiedy nasze ciało narażone jest na wychodzenie. Idealnie sprawdzi się w duecie z goździkami, cytrusami lub imbirem.
Należy pamiętać, że miód dodany do gorącej herbaty traci swoje wszystkie właściwości w tym cenne enzymy o działaniu biotycznym, dlatego zaleca się, aby temperatura wynosiła nie więcej niż 40 stopni.
Inne zastosowanie miodu
Miód stosowany jest także w różnego rodzaju lekach czy kosmetykach. Jest częściowo wykorzystywany w problemach skórnych oraz przy zwalczaniu trądziku. Zmniejsza ryzyko powstawania blizn i przyśpiesza gojenie, a co więcej, działa łagodząco na rany.
Jak widzisz, miód ma wiele zastosowań w medycynie czy kosmetologii, dlatego warto mieć go w swoim domu pod różnymi postaciami.
Artykuł przygotowany przez partnera serwisu