Jak wiadomo, już w starożytności dla wszystkich było oczywiste, że jedzenie w bardzo konkretny sposób wpływa na ludzki organizm. Może ono być lekarstwem, ale też wywoływać choroby. Każdy produkt, który człowiek zjada albo wypija, ma natychmiastowy wpływ na to, w jaki sposób działa organizm, jak również na samopoczucie czy przemianę materii.
Idea jedzenia konkretnych produktów i ich działania ma swój początek w medycynie chińskiej. Przedstawia ona organizm jako mikrokosmos, wypełniony energią Czi, czyli taką, która dodaje nam zdrowia i witalności, a tym samym poprawia nasz układ krążenia. Wiąże się to również z zachowaniem równowagi między pierwiastkiem Yin i Yang, które mają swój odpowiednik w odżywianiu rozgrzewającym, oraz ochładzającym.
Praktyka ta przyszła również na Zachód i traktowana jest jak najbardziej poważnie. Najlepszym sposobem, aby dowiedzieć się, co tak naprawdę spożywać podczas sezonu jesienno-zimowego, a co lepiej zostawić na ciepłe dni, jest udanie się m.in. do specjalisty dietetyki, który doradzi oraz przygotuje listę z odpowiednimi produktami. W dużej mierze rozwieje to wątpliwości i pozwoli zrozumieć ideę jedzenia konkretnych produktów w poszczególnych porach roku.
Poniżej przedstawiamy listę przykładowych produktów, które działają na nasz organizm rozgrzewająco lub ochładzająco:
Napoje
Ochładzająco:
Rozgrzewająco:
Owoce i warzywa
Ochładzająco:
Rozgrzewająco:
Przyprawy
Ochładzająco:
Rozgrzewająco:
Należy pamiętać, że przedstawione produkty nie są równoznaczne ze zbilansowaną dietą. To, że będziemy je spożywać, wcale nie oznacza, że dieta będzie w całości pełnowartościowa, więc nie potrzeba już jej urozmaicać. Odpowiednia suplementacja i wiedza dotycząca wartości odżywczych wszystkich spożywanych przez nas produktów, jest kluczem do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Artykuł przygotowany przez partnera serwisu