W dzisiejszych czasach wiele osób zmaga się z przykrą dolegliwością, jaką jest zgaga. Często przysparza nam wiele cierpienia, jednak warto wiedzieć, że za pomocą odpowiedniej diety możemy jej skutecznie zapobiec.
Obecnie istnieją już bardzo skuteczne sposoby na zgagę. Możemy zaliczyć do nich przede wszystkim zmianę diety. Jeżeli zmagamy się z tego typu dolegliwościami, warto wiedzieć, co możemy jeść, a czego raczej powinniśmy unikać.
Co jeść, by nie mieć zgagi
Z pewnością osoby, które zmagają się z tego typu dolegliwościami, powinny odżywiać się regularnie. W tym przypadku wielu specjalistów zaleca spożywanie mniejszych posiłków, jednak częściej. Tym samym powinniśmy zwrócić uwagę na spożywanie pokarmów przed snem. Zaleca się, aby ostatni posiłek przed pójściem spać spożyć trzy godziny wcześniej.
Jednak aby leczenie zgagi było całkowicie skuteczne, powinniśmy ze swojej diety wyeliminować przede wszystkim produkty tłuste.
Lepiej zrezygnować z tłustych mięs
Dla osób, które zmagają się z problemem zgagi nie jest również zalecana tłusta wieprzowina czy też kaczki oraz gęsi, jak również golonka oraz żeberka wraz z tłustymi wędlinami.
Jeżeli pragniemy na dobre pozbyć się tej przykrej dolegliwości, nie powinniśmy także spożywać salami oraz salcesonu, a także pasztetowej.
Zaliczane są do nich między innymi frytki oraz chipsy, a przede wszystkim uwielbiane przez wiele osób hamburgery i hot dogi. Zjedzenie któregoś z tych dań sprawi, iż nasze dolegliwości z pewnością znacznie się nasilą.
Ponadto osoby, którym dokucza palący przełyk, również nie powinny spożywać ostrych potraw, ani przede wszystkim stosować przypraw. Należy także unikać produktów marynowanych.
Co wolno jeść przy zgadze
Jeżeli zagłębimy się w powyższą listę produktów zakazanych podczas zmagań z problemem zgagi, możemy dojść do wniosku, iż podczas naszej choroby tak naprawdę nic nam nie wolno jeść. Jednak jest to tylko złudzenie, ponieważ dla osób z tego typu problemami stworzono specjalną dietę.
Pacjent, który rzeczywiście pragnie pozbyć się na dobre problemu, związanego z palącym przełykiem, powinien spożywać przede wszystkim gotowane produkty.
Zalecane w tym przypadku jest szczególnie chude mięso, takie jak między innymi cielęcina oraz chudy schab. Z koeli bardzo ważne w naszej diecie są również warzywa, których także nie może zabraknąć. Jednak musimy mieć świadomość, iż jeżeli walczymy ze zgagą, powinna to być wyłącznie żywność taka, jak marchew oraz buraki, a także szpinak, ziemniaki oraz kalafior.
Warto pamiętać, że stosując dietę przeznaczoną dla osób zmagających się z problemami zgagi, nie powinniśmy używać przypraw. Możemy je zastąpić ziołami, między innymi takimi, jak czosnek czy bazylia oraz oregano. Ostatni składnik naszej diety to chude przetwory mleczne. Często mleko może być pomocne przy nawracających objawach pieczenia.
Wydawać by się mogło, że dieta przeznaczona dla osób zmagających się z problemem zgagi jest bardzo restrykcyjna. Jednak należy pamiętać, iż przede wszystkim jest skuteczna i pozwoli nam pozbyć się dolegliwości. Aktualnie przyczyny zgagi mogą być bowiem bardzo różne.
Jednak aby skutecznie ją wyleczyć, powinniśmy dokładnie je poznać. Niestety mogą one być bardzo różnorodne i za pomocą jednej diety często nie możemy wyleczyć dolegliwości u wszystkich osób.
Więcej informacji na temat diety na zgagę, można przeczytać na stronie http://zgaga.eu/zgaga/dieta-na-zgage/
U mnie to przede wszystkim drożdże. Ciasto drożdżowe albo pizza i zgaga nie z tej ziemi ale i tak od czasu do czasu nie umiem sobie odmówić 😉
To polecamy ten artykuł 🙂 Znajdziesz tutaj niezawodne i sprawdzone domowe sposoby na zgagę – część można zażyć przed posiłkiem 🙂
http://stopnadwadze.pl/porady/porady-odzywianie/domowe-sposoby-na-zgage-niestrawnosc/