Sorbet to idealny pomysł na orzeźwiający deser. Jak powszechnie wiadomo najlepszym sposobem na ochłodę są lody, ale jak przygotować domowy sorbet tak, aby nie był bombą kaloryczną? Przedstawiamy cztery przepisy na sorbety, które nie tylko są niskokaloryczne, ale i najlepszym sposobem na wysoką temperaturę.
1. Sorbet truskawkowy 187kcal
Składniki:
- truskawki 200g
- banan 120g
- ksylitol 5g
Sposób przygotowania:
- Owoce należy obrać i zmiksować z ksylitolem, przelać do dowolnego naczynia i włożyć do zamrażarki.
- Po około 1,5 godziny będą odpowiednie do konsumpcji- delikatnie zmrożone. Jeśli zostawimy je na dłużej, do całkowitego zmrożenia, należy wyjąć je na 15 minut z zamrażalnika i następnie zmiksować.
- Polecam przelać masę również do specjalnych foremek na lody na patyku.
2. Sorbet mango 185kcal
Składniki:
- mango (dojrzałe) 200g miąższu
- ksylitol 2 łyżeczki 10g
- sok z połówki cytryny
Sposób przygotowania:
- Mango które dopiero kupiliśmy będzie najprawdopodobniej niedojrzałe. Dlatego po zakupie powinno poleżeć 2 dni poza lodówką.
- Mango należy przekroić na pół i wyciąć pestkę oraz obrać ze skóry. Jeśli jet dojrzałe to miąższ bez problemu wydrążymy łyżką. Owoc należy zmiksować z sokiem z cytryny i ksylitolem na gładką masę.
- Musem napełniamy pojemniczki na lody na patyku lub miseczkę. Jeśli wybierzemy drugą opcję to 3 razy, co około 30 minut, należy przemieszać/zmiksować masę, tak aby nie powstawały kryształki lodu. Jeśli natomiast pozostawimy sorbet w zamrażalniku na długi czas bez kontroli, to wystarczy, że wyjmiemy go aby odtajał na około 15 minut i następnie zmiksujemy.
3. Sorbet arbuzowy z miętą 142kcal
Składniki:
- arbuz (miąższ) 300g
- ksylitol 2 łyżeczki 10g
- łyżeczka soku z cytryny
- garść liści mięty
Sposób przygotowania:
- Arbuza należy oczyścić z pestek i pokroić na mniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę i przelać do naczynia w którym będziemy sorbet mrozić.
- Włożyć naczynie do zamrażarki na kilka godzin do całkowitego zmrożenia.
- Na 15 minut przed spożyciem należy wyjąć sorbet aby odtajał i następnie zmiksować.
4. Sorbet ananasowy 194kcal
Składniki:
- dojrzały ananas 4 plastry 300g
- ksylitol 2 łyżeczki 10g
Sposób przygotowania:
- Ananasa należy zmiksować na gładką masę z dodatkiem ksylitolu. Przełożyć do pojemnika i zamrozić. 3 razy, co około 30 minut należy przemieszać sorbet widelcem aby nie powstały bryłki lodu. Wyjąć z zamrażalnika przed podaniem aby oddtajał.
Sprawdź inne przepisy na domowe lody:
5 pomysłów na zdrowe, kremowe lody w domu
Przeczytaj co warto wiedzieć o przygotowaniu domowych lodów