Oto kilka sprawdzonych i naprawdę prostych przepisów z wykorzystaniem miodu na popularne dolegliwości.
Zwróć uwagę by nie dodawać miodu do gorących napojów, a zamiast tego łączyć go z wcześniej przestudzonymi płynami, ponieważ już w temperaturze 42°C ulegają zniszczeniu najważniejsze składniki miodu – enzymy i inhibiny.
1. Miodowa mikstura na dolegliwości wątrobowe
- szklanka ciepłej, słabej herbaty,
- łyżeczka miodu ze spadzi liściastej,
- sok z połowy cytryny.
Miksturę spożywa się dwa razy dziennie – rano i wieczorem, jako środek łagodzący dolegliwości wątrobowe, spowodowane infekcjami wirusowymi. Po wypiciu zaleca się ułożyć w pozycji na prawym boku.
2. Mikstura detoksykująca
- pół szklanki przegotowanej wody,
- łyżka miodu,
- cytryna.
Odstawiamy na noc, rano wyciskamy sok z połowy lub całej cytryny, dolewamy do miodowej wody i wypijamy na czczo. Napój ten ma właściwości odtruwające, regenerujące siły fizyczne i umysłowe, a dodatkowo wpływa na wzrost hemoglobiny we krwi.
3. Mikstura odchudzająca
- cynamon,
- woda,
- łyżeczka miodu.
Rozpuścić pół łyżeczki cynamonu w filiżance z wrzącą wodą. Dokładnie rozmieszać i przykryć na pół godziny. Przefiltrować i dodać łyżeczkę miodu. Pić rano na pusty żołądek pół godziny przed śniadaniem. Ta mieszanka świetnie wspomaga walkę z cellulitem i dodatkowymi kilogramami, gdyż przyczynia się do zwiększenia przemiany materii.
4. Syrop na kaszel
Wsypać do słoika grubo pokrojoną cebulę (musi być ostra i bez śladów gnicia) i zalać miodem. Już po dwóch godzinach syrop nadaje się do użycia. Całość można przechowywać w lodówce nawet do 3 tygodni.
5. Domowy antybiotyk
- pół szklanki ciepłej wody
- łyżka miodu
- ząbek czosnku (1 duży lub 2 małe)
- pół cytryny
Gdy wieczorem czujemy, że bierze nas np. grypa, należy rozmieszać miód z wodą i zostawić na godzinę. Następnie dodać rozgnieciony czosnek i sok z cytryny.
6. Domowy antybiotyk – wersja profilaktyczna
- 3 czubate łyżki miodu wielokwiatowego (albo 6 płaskich)
- 30 rozgniecionych ząbków czosnku
- sok z 2 czerwonych grapefruitów
- sok z 5 cytryn
Składniki dodać do litra przegotowanej i wystudzonej wody.
7. Koktajl mleczno-miodowo-cytrynowy (4 porcje po ok. 230 kcal)
- 4-8 łyżek soku z cytryny
- 4 szklanki mleka
- 4 łyżki miodu
Dokładnie wymieszać mleko z miodem i schłodzić. Przed podaniem dodać sok z cytryny.
8. Miodowa „nutella”
- 100ml / 120g miodu
- 10g kakao (naturalne, gorzkie, bez cukru)
Ciekawy pomysł na smarowanie kanapek dla dzieci. Najlepiej do tej mieszanki nadaje się miód rzepakowy lub akacjowy, ponieważ mało zmienia smak kakaowej masy.
Jest to zdecydowanie zdrowsza alternatywa popularnej Nutelli, która ze zdrowym odżywianiem ma niewiele wspólnego