Jak ograniczyć?
Ograniczenie spożycia soli nie jest łatwym zadaniem, lecz wystarczy kierować się kilkoma podstawowymi zasadami:
- Nie używaj soli do doprawiania potraw, już po kilku dniach potrawy niegdyś solone nabiorą „normalnego” smaku bez jej dodawania.
- Patrz, co kupujesz, wybieraj produkty z mniejszą zawartością sodu, możesz również liczyć % GDA sodu na produktach, które spożywasz.
- Nie używaj gotowych mieszanek przypraw, ponieważ w większej części składają się z soli. Tak samo nie używaj soli smakowych, to zwykła sól z dodatkiem chemii dla polepszenia smaku i zapachu.
Jaka sól?
Jeżeli musisz już używać soli, wybieraj sól kamienną. Ma ona o wiele gorszy wygląd niż sól warzona, (czyli taka, jaką najprawdopodobniej masz w solniczce). Unikaj soli z antyzbrylaczem (E536), sól bez niego będzie się „sklejała” i będą postawały grudki, lecz jest o wiele zdrowsza. Najlepiej zaopatrzyć się w sól kamienną i młynek.
Przykładowa zawartość soli w produktach spożywczych:
Produkt | Zawartość soli |
Sery dojrzewające (np. żółty) | Od 1,5 g/100g do 4,7 g/100g |
Wędliny | Około 2-3% masy produktu |
Ryby wędzone | Ponad 3 g/100g |
Chipsy | Około 2% masy produktu |
Oliwki marynowane | 6 g/100 g |
Big Mac | 2,3 g/100 g |
Cheeseburger | 1,7 g/100g |
Frytki średnie | 1,3 g/ 100g |