Sok to najlepszy sposób na to, by zadbać o swoje ciało od wewnątrz, ale i od zewnątrz. Wystarczy już jedna szklanka dziennie, by zwiększyć podaż witamin i minerałów. Odzyskać utraconą energię i zahamować nadmierny apetyt.
Możliwości pod względem mieszania ze sobą warzyw oraz owoców są praktycznie nieograniczone. Można tworzyć dowolne kompozycje, które zmieszczą się w jednej szklance, będą zdrowe i pyszne.
Nie warto sięgać po sklepowe produkty, bo choć ich kolorowe opakowania i rozmaite, niekiedy egzotyczne smaki przyciągają uwagę, to tak naprawdę brak im wartości odżywczych, a minerały i witaminy zostają przyćmione przez konserwanty, barwniki oraz substancje słodzące.
To puste kalorie i jedynie złudne poczucie, że dostarczamy do organizmu wartościowych składników.
Właściwości świeżo wyciśniętych soków
Zarówno w warzywach, jak i owocach znajdujemy sporą ilość błonnika. To on odpowiada za uczucie sytości, dlatego soki polecane są w dietach odchudzających. Błonnik odpowiada nadto za skuteczne usuwanie toksyn oraz obniżanie cholesterolu. W świeżych sokach nadto znajdujemy:
- minerały
- witaminy
- niezbędne kwasy tłuszczowe
- białka
- węglowodany
- i wiele innych wartościowych związków
Soki to także lecznicze działanie, które zostało opisane już w starożytności. Dokument opisujący właściwości, jakie wykazują świeżo wyciśnięte, zdrowe soki pochodzi ze starożytnych Chin. Niegdyś doceniano przede wszystkim właściwości lecznicze, bo innych nie znano.
Dziś mamy większą wiedzę więc również większe możliwości.
Soki wpływają korzystnie na:
- redukcję zmęczenia i stresu
- poprawę koncentracji
- leczenie dolegliwości, takich jak wrzody, anemia, bóle mięśni, dolegliwości ze strony wątroby i wiele innych
W sokach zawarte są enzymy wspomagające pracę układu pokarmowego. W pomidorach i marchwi możemy znaleźć likopen wykazujący działanie przeciwnowotworowe.
Z kolei truskawki, jabłka oraz winogrona są bogate w kwasy owocowe neutralizujące toksyny znajdujące się w wysoko przetworzonej żywności.
Bromelaina wykorzystywana w leczeniu między innymi artretyzmu, występuje w soku z ananasa. W białej błonce cytrusów jest mnóstwo witaminy C oraz bioflawonoidów, dlatego tak mocno zwraca się uwagę na to, by nie pozbywać się jej podczas obierania.
Przygotowanie zdrowego soku to bardzo proste zadanie i wbrew pozorom nie wymagające dużo czasu. Z kolei korzyści, jakie przynosi spożywanie soków są nieocenione.
Warzywa i owoce uzupełnione również o zioła lub przyprawy są w stanie, w stosunkowo krótkim czasie poprawić funkcjonowanie naszego organizmu. „Człowiek jest tym, co je”, więc warto zadbać o to, co trafia do naszych żołądków.
Spożywane pokarmy szybko dają o sobie znać, nie tylko dolegliwościami, ale i wyglądem zewnętrznym, a z pomocą zdrowych soków można zdziałać naprawdę wiele.
Naturalne kompozycje, smaczne i kolorowe, po które warto sięgnąć oferuje FitDay.
Artykuł przygotowany przez partnera serwisu