Dietetycy i lekarze alarmują! Z roku na rok rośnie liczba osób borykających się z nadwagą. Za dodatkowe kilogramy odpowiada przede wszystkim niezdrowy tryb życia, zła dieta, nieregularnie jedzone posiłki oraz brak ruchu.
Siedząca praca sprzyja obrastaniu w tłuszczyk, a jeżdżenie samochodem i unikanie spacerów nie pomaga w codziennym spalaniu kalorii. Dodatkowe kilogramy to nie tylko nieestetyczny wygląd, ale przede wszystkim niemały problem dla zdrowia, dlatego warto zadbać o to, by jeść zdrowo i uprawiać sport. Kilka prostych zasad i ciut samodyscypliny uchronią przed wieloma kłopotami zdrowotnymi.
Jednym z pomysłów na przejście na zdrową stronę mocy jest wyposażenie kuchni w szybkowar albo parowar, z pomocą których przygotowanie smacznych i lekkich dań będzie nie tylko banalnie proste, ale i przyjemne.
Szybkowar i parowar w służbie szczupłej talii
Szybkowar i parowar to świetne rozwiązania dla osób dbających o linię. Przygotowanie zdrowych potraw z ich pomocą jest bardzo łatwe, jednak wiele osób obawia się, że dania gotowane na parze są pozbawione smaku. Nic bardziej mylnego.
Obróbka termiczna produktów bez użycia wody pozwala na zachowanie znacznie większej ilości substancji odżywczych i smakowych, przez co dania są naprawdę smaczne. W czasie tradycyjnego gotowania w wodzie cały smak potrawy jest wypłukiwany i jedzenie rzeczywiście staje się nieco jałowe.
Zachowaniu walorów smakowych produktów sprzyja również krótki czas gotowania w parowarze albo szybkowarze. Na rynku akcesoriów kuchennych znajduje się wiele ciekawych propozycji. Do jednych z najbardziej lubianych i cenionych należą naczynia i garnki Philipiak (http://www.najwyzszajakosczycia.pl/o-marce-philipiak), które pozwalają na przygotowanie zdrowych i smacznych potraw w prosty sposób.
Mniej tłuszczu – mniej kalorii
Gotowanie w parowarze albo w szybkowarze ogranicza ilość tłuszczu potrzebnego do przygotowania potraw w tradycyjny sposób, czyli w zwykłym garnku lub na patelni. Z kolei niejsza ilość oleju czy masła oznacza mniej kalorii w pożywieniu, co pozwala zachować piękną sylwetkę i zdrowe ciało.
Warto pamiętać, że tłuszcz jest niezbędnym składnikiem zdrowej diety, dlatego trzeba dodawać go do potraw. Najlepiej jednak wybrać oleje roślinne (np. lniany lub rzepakowy tłoczony na zimno) i wykorzystywać je w roli sosów i dressingów do sałatek.
Dobrym pomysłem jest również dodawanie tłuszczu pod koniec gotowania. Pamiętajmy jednak, by nie przesadzać z ilością.
Duszone mięso i warzywa – zdrowie w czystej postaci
Rezygnacja ze smażonych i tłustych potraw to pierwszy krok do pięknej sylwetki i zdrowego organizmu. Duszenie mięsa i warzyw ogranicze użycie tłuszczu oraz redukuje wydzielanie się szkodliwych substancji (np. tłuszczów trans), które ma miejsce podczas smażenia. Warto wybrać jednak odpowiedni sprzęt pozwalający na sprawne przygotowanie smacznych dań.
Dobrym pomysłem jest zakup naczynia z grubym dnem, np. garnka marki Philipiak, w którym potrawy nie będą się przypalać. Dobry sprzęt kuchenne ułatwia długie i powolne gotowanie, co poprawia smak i jakość przygotowywanych dań.
Przepis na kurczaka z szybkowaru Philipiak
Wspomniany wcześniej szybkowar umożliwia przygotowanie wielu smacznych i zdrowych dań. Jednym z nich jest kurczak w sosie cytrynowym i ziołach. Do przygotowania dania potrzebne będą:
- Pierś z kurczaka
- Oliwa z oliwek
- Cytryna
- Świeży rozmaryn i tymianek
- Sól i pieprz.
Przygotowanie rozpoczynamy od zrobienia marynaty. W tym celu wlewamy do miski oliwę z oliwek i dodajemy posiekane zioła. Wrzucamy także pokrojoną w ćwiartki cytrynę. Dodajemy sól i pieprz. Następnie kroimy pierś z kurczaka w cienkie paski i umieszczamy w marynacie. Zostawiamy na minimum pół godziny. Po tym czasie rozgrzewamy szybkowar i wrzucamy do niego mięso z zalewą. Smażymy chwilę na dużym ogniu, po czym zmniejszamy go i dusimy 20-30 minut. Kurczaka podajemy z ryżem, ziemniakami i ulubioną sałatką. W roli dodatku świetnie sprawdzą się też ogórki polane delikatnem dressingiem lub pomidory z cebulką i szczypiorkiem. Smacznego!
Zdrowe jedzenie nie musi być ani niesmaczne, ani nudne. Może być za to bardzo kolorowe i różnorodne, jeśli tylko uruchomimy wyobraźnię i przestaniemy bać się nowych smaków. W przygotowaniu zdrowych potraw z pewnością pomoże dobry sprzęt kuchenny, np. ten marki Philipiak, który ułatwi gotowanie na parze, duszenie oraz gotowanie i smażenie z użyciem małej ilości tłuszczu. Mądre przygotowywanie potraw to największy wróg zbędnych kilogramów, dlatego podejmijcie rękawicę już dziś.
Artykuł przygotowany przez partnera serwisu