Dieta z warzyw chroni przed chorobami
Jak warzywa pomagają chronić przed chorobami?

Jak uchronić się przed chorobami?

Coraz więcej ludzi choruje z powodu nieprawidłowego odżywiania. Wiele badań potwierdza szkodliwość spożywania cukru i mąki, a także przetworów odzwierzęcych. Zaczynamy się zastanawiać, co właściwie mamy jeść, by zachować zdrowie? Chleba nie wolno, mięsa nie wolno, to co, tylko roślinki?

Skuteczność roślin  w diecie

Okazuje się, iż spożywanie mięsa powoduje u nas wiele niepożądanych zjawisk. Osoby niestroniące od mięsa chorują najczęściej. Są ociężałe i brakuje im pozytywnej energii. Zapadają na stany depresyjne, powodujące lęki. Dokucza im apatia i zniechęcenie. Bądź też odwrotnie: są nadmiernie pobudzone, drażliwe, łatwo się irytują, wybuchają złością.

Zrzucamy takie nastroje na szybki pęd życia, ciężkie warunki w pracy, toksycznych współpracowników, niedobrego szefa. A prawda może okazać się o wiele banalniejsza.

Brak dużej ilości warzyw i owoców w naszej diecie może być główną przyczyną tych wszystkich niedomagań wymienionych powyżej. Zdrowe warzywa to te uprawiane tradycyjnie, bez sztucznych nawozów, daleko od szos i autostrad. Ekologiczne warzywa z dostawą do domu – warto sprawdzić ofertę sklepu ranozebrano.pl – to smaczne roślinki przywiezione prosto z takiego pola. Ich smak jest zdecydowanie inny niż tych, które kupimy z pola, na którym rozsypuje się pestycydy i inne chemiczne cuda. Warzywa i owoce są podstawą naszej diety. Piramida żywieniowa została ostatnimi laty zmieniona.

Już w szkołach gastronomicznych nie uczy się przyszłych kucharzy, iż podstawą żywienia człowieka jest żywność z ziaren zbóż (chleb, kasze i mąki), ale właśnie warzywa i owoce, oleje roślinne, zadbanie o zdrowe odżywianie warunkujące prawidłowy rozwój człowieka i utrzymanie go przy zdrowiu.

Rosół bez kury?

Można ugotować rosół, który będzie wyłącznie z warzyw i przypraw, a smakiem będzie przypominał ten tradycyjny. Ekologiczne warzywa są bardzo esencjonalne, wrzucone do garnka w zwiększonej ilości dadzą zupie smak rosołu. Dodać należy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach.

Z warzyw wrzucamy marchew, selera i korzeń pietruszki. Pod koniec gotowania, gdy warzywa będą miękkie dodajemy pokrojone liście pora. Zagotowujemy i zdejmujemy garnek z ognia.

Solimy, dodajemy szczyptę kurkumy i pokrojony pęczek pietruszki oraz trochę oleju nierafinowanego, by uzyskać słynne oczka  w rosole. Przykrywamy na 10 minut, po czym możemy zjeść z kluseczkami lub ryżem. Wyjęte warzywa wykorzystamy do przyrządzenia jarskich kotletów mielonych. Do masy dodajemy tartą cebulkę i mieszankę przypraw używanych do mięsa mielonego i smażymy.

Artykuł przygotowany przez partnera serwisu  

Check Also

zioła i korzenie

Odkrywanie egzotycznych smaków dzięki różnorodnym mieszankom ziół i korzeni

Zanurz się w nieodkryte dotąd aromaty egzotycznych ziół i korzeni. Wprowadź do swojej kuchni niezwykle …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail