4 przepisy na jarmuż - smaczne i zdrowe

4 niesamowite przepisy na jarmuż – szejki, sałatka i chipsy

O właściwościach jarmużu pisaliśmy już wcześniej w artykule do warzyw kapustnych więc smakuje podobnie do kapusty. Natomiast nadaje się zarówno do dań wytrawnych jak i koktajli owocowych. Oto kilka propozycji wykorzystania.

1. Zielony smoothie z ananasem i awokado (ok.152kcal)

Składniki:

  • Ananas 60g (2 plastry)
  • Awokado 40g (kawałek)
  • Pomarańcza 200g (1 sztuka)
  • Szpinak (30g garść)
  • Jarmuż (20g garść)

Sposób przygotowania:

  1. Ananasa obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Awokado obrać i usunąć pestkę. Pokroić na kawałki.
  3. Wrzucić wszystko do blendera.
  4. Dodać szpinak i jarmuż.
  5. Z pomarańczy wycisnąć sok.
  6. Dodać do reszty, dopełnić wodą.
  7. Zmiksować.

2. Koktajl energetyczny (ok.380kcal)

Składniki:

  • Banan 200g (1 średnia sztuka)
  • Jarmuż 15g (2 liście)
  • Orzechy włoskie (15g łyżka)
  • Płatki owsiane (20g 2 łyżki)
  • Mleko 2% 150g (2/3 szklanki)
  • Daktyle suszone 10g (2 sztuki)

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze.

3. Paprykowe chipsy z jarmużu (ok. 60kcal)

Składniki:

  • Jarmuż 40 g (2 garście)
  • Oliwa z oliwek 5g (1 łyżeczka)
  • Papryka 2g (szczypta)
  • Sok z cytryny 3g (kilka kropel)

Sposób przygotowania:

  1. Jarmuż umyć i osuszyć, pociąć na mniejsze kawałki.
  2. W miseczce wymieszać oliwę z papryką i sokiem z cytryny. Można dodać dowolne przyprawy.
  3. Piekarnik nastawić na 150 stopni. Chipsy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Cząstki jarmużu należy ułożyć w niewielkich odstępach- tak aby wszystkie upiekły się równomiernie.
  5. Wstawić do piekarnika na około 5 minut.
  6. Należy obserwować czy chipsy się nie palą.

4. Sałatka z komosą ryżową, burakiem i kozim serem na jarmużu (ok. 310kcal)

Składniki:

  • Burak 80g (1 średnia sztuka)
  • Ser kozi półtłusty 40g (2 plastry)
  • Komosa ryżowa, quinoa 40g (porcja)
  • Jarmuż 20g (garść)
  • Cytryna, sok 3g (kilka kropel)

Sposób przygotowania: 

  1. Komosę ugotować według przepisu na opakowaniu.
  2. Umyć buraka, owinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni aż będzie miękki (50-60 minut).
  3. Następnie obrać go i pokroić w paski. Jarmuż skropić sokiem z cytryny.
  4. Na talerzu ułożyć jarmuż i buraki.
  5. Wyłożyć komosę ryżową i posypać cząstkami sera koziego
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Check Also

Zdrowe i smaczne smoothie - pomysły do domu.

Zdrowe pomysły na smoothie pełne protein – 5 propozycji

Głównym problemem aktywnych zawodowo osób jest oczywiście notoryczny brak czasu. To właśnie na karb tego …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail