O właściwościach jarmużu pisaliśmy już wcześniej w artykule do warzyw kapustnych więc smakuje podobnie do kapusty. Natomiast nadaje się zarówno do dań wytrawnych jak i koktajli owocowych. Oto kilka propozycji wykorzystania.
1. Zielony smoothie z ananasem i awokado (ok.152kcal)
Składniki:
- Ananas 60g (2 plastry)
- Awokado 40g (kawałek)
- Pomarańcza 200g (1 sztuka)
- Szpinak (30g garść)
- Jarmuż (20g garść)
Sposób przygotowania:
- Ananasa obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
- Awokado obrać i usunąć pestkę. Pokroić na kawałki.
- Wrzucić wszystko do blendera.
- Dodać szpinak i jarmuż.
- Z pomarańczy wycisnąć sok.
- Dodać do reszty, dopełnić wodą.
- Zmiksować.
2. Koktajl energetyczny (ok.380kcal)
Składniki:
- Banan 200g (1 średnia sztuka)
- Jarmuż 15g (2 liście)
- Orzechy włoskie (15g łyżka)
- Płatki owsiane (20g 2 łyżki)
- Mleko 2% 150g (2/3 szklanki)
- Daktyle suszone 10g (2 sztuki)
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki zmiksować w blenderze.
3. Paprykowe chipsy z jarmużu (ok. 60kcal)
Składniki:
- Jarmuż 40 g (2 garście)
- Oliwa z oliwek 5g (1 łyżeczka)
- Papryka 2g (szczypta)
- Sok z cytryny 3g (kilka kropel)
Sposób przygotowania:
- Jarmuż umyć i osuszyć, pociąć na mniejsze kawałki.
- W miseczce wymieszać oliwę z papryką i sokiem z cytryny. Można dodać dowolne przyprawy.
- Piekarnik nastawić na 150 stopni. Chipsy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Cząstki jarmużu należy ułożyć w niewielkich odstępach- tak aby wszystkie upiekły się równomiernie.
- Wstawić do piekarnika na około 5 minut.
- Należy obserwować czy chipsy się nie palą.
4. Sałatka z komosą ryżową, burakiem i kozim serem na jarmużu (ok. 310kcal)
Składniki:
- Burak 80g (1 średnia sztuka)
- Ser kozi półtłusty 40g (2 plastry)
- Komosa ryżowa, quinoa 40g (porcja)
- Jarmuż 20g (garść)
- Cytryna, sok 3g (kilka kropel)
Sposób przygotowania:
- Komosę ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Umyć buraka, owinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni aż będzie miękki (50-60 minut).
- Następnie obrać go i pokroić w paski. Jarmuż skropić sokiem z cytryny.
- Na talerzu ułożyć jarmuż i buraki.
- Wyłożyć komosę ryżową i posypać cząstkami sera koziego
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]