Zupa z botwiny (botwinki) to tradycyjny i nieco zapomniany przepis, który jeszcze w latach 60 królował na polskich stołach – zwłaszcza we wschodnich województwach. Nic dziwnego – wszak ten przepis charakteryzuje się mocnym, charakterystycznym smakiem, gdzie smak bulw doskonale łączy się ze smakiem liści.
Najlepsza zupa z botwiny jest z samodzielnie wysianych bulw – o nasiona można popytać na targu, jednak ciężko je dostać. Pamiętajcie, by pytać o nasiona BOTWINKI, a nie buraków!
Składniki:
– młode buraczki czerwone (koniecznie z liśćmi!) 0,5 kg – 1 kg
– 3-4 ziemniaki
– 3 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego
– 1 marchewka (opcjonalnie)
– 1 łyżka mąki
– sól
– pieprz
– liście lubczyku
– dla osób, które wolą by zupa była „konkretna”: wywar z kości wędzonych (ma wtedy specyficzny smak) lub wywar rosołowy – w wersji wegetariańskiej smakuje równie dobrze
Przygotowanie zupy z botwiny:
1. Pęczek buraczków czerwonych – opłukać oczyścić, skroić łącznie z korzonkiem (całe liście) i namiastki bulwy
2. Ziemniaki i marchewkę pokroić
3. Całość włożyć do garnka i zalać wodą (lub warzywa włożyć do wywaru).
4. Posolić.
5. Ugotować aż to wszystko będzie miękkie
6. Dodać odrobinę pieprzu i soli.
7. Wziąć 3 łyżki śmietany (jogurtu naturalnego) i pół łyżki mąki pszennej i wlać to do buraczków (można jogurt naturalny) – szybko i energicznie rozmieszać
8. Botwinka musi być delikatnie zawiesita.
9. Zupa w smaku jest wyrazista i kwaskowata
10. Można można dać drobno posiekany lubczyk dla aromatu.