Zakwas buraczany ukisisz bardzo szybko - w kilka dni.
Przepis na sok z buraków, który nadaje się zarówno do picia jak i zakwaszania barszczu.

Zakwas buraczany do picia

Choć może się to wydać nieco dziwne, możemy przygotować zakwas buraczany, który nadaje się do… picia. To potężna dawka witamin!

Składniki:

  • 1 kg pokrojonych buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • skórka z chleba razowego (opcjonalnie, dla szybszego zakiszenia)
  • 2 litry przegotowanej, zimnej wody
  • odrobina soli kamiennej

Przygotowanie:

W szklanym słoju lub kamiennym garnku zalać buraki, przykryć np. gazą i trzymać w ciepłym miejscu.

Możemy włożyć skórkę chleba razowego – wtedy zakwas szybciej się zakisi. Jeśli włożyliśmy skórkę, wyjmujemy ją po 2 dniach.

Zakwas kisi się około 3-5 dni. Po tym czasie przecedzamy zakwas, przelewamy do słoików i możemy trzymać w lodówce przez kilka dni.

Używamy do picia i zakwaszania barszczu.

Zakwas pijemy z proporcji:3/4 szklanki zakwasu i ¼ szklanki wody.

Możemy dodać zioła np. majeranek, zmielony kminek, pieprz , czosnek – to już w zależności od naszego gustu.

Uwaga: dobrze jest włożyć skórkę z chleba do gazy lub papierowej torebki do zaparzania herbaty- będzie łatwiej usunąć ją w całości po kilku dniach.

Picie zakwasu buraczanego jest wskazane w diecie oczyszczająco-warzywnej dr Dąbrowskiej.

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Check Also

Zdrowe i smaczne smoothie - pomysły do domu.

Zdrowe pomysły na smoothie pełne protein – 5 propozycji

Głównym problemem aktywnych zawodowo osób jest oczywiście notoryczny brak czasu. To właśnie na karb tego …

Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Zbyszek Kusowski
Zbyszek Kusowski
9 lat temu

Robię zakwas od wielu lat, ale… na dwa kilo buraków daję pokrojone w plasterki 200 g selera korzeniowego i po 150 g pietruszki (korzenia) i marchwi! To co powstaje, do niezwykle smaczny napój buraczany ze smakiem klasycznych jarzyn! Wypijam co dwa dni szklankę (dodaję 1/3 wody żywieckiej bez gazu)!

Krystyna
Krystyna
9 lat temu

Zbyszku, robiłam identyczny, jak Ty. Do barszczu jest super, do picia – wstręcizna!

annika
annika
9 lat temu

witam.! ja dodaję jeszcze odrobinę drozdzy ;jwychodzi z tego pyszny napój gazowany który skusi nawet dziecko-niejadka ; doskonale podnosi hemoglobinę ))

Anonymous
Anonymous
9 lat temu

witam, aby buraki ukisiły się szybko -bez pleśni- potrzebują ciepła. W mojej kuchni jest chłodno więc raz dziennie wstawiam kamionkę z zakwasem do garnka z gorącą wodą.

Krystyna
Krystyna
9 lat temu

Robiłam taki zakwas w różnych wersjach (chodzi o dodatki, przyprawy), jak byłam w trakcie chemioterapii. Do zupy jest super, ale do picia? Jest tak wstrętny, że powiedziałam sobie, że wolę umrzeć, niż pić to paskudztwo!

Ula
Ula
9 lat temu

Dawno nie robiłam zakwasu buraczanego, ale bardzo mi smakował, będą młode buraki większe to zrobię 🙂

Alina
Alina
9 lat temu
Reply to  Krystyna

Krystyna ,chyba trochę przesadzasz 🙂 Piłam różne wersje ale uważam ,ze z ilością nie można przesadzać i lepsza jest wersja rozcieńczona wodą 🙂

ka5ia
ka5ia
9 lat temu

Warto wiedziec, że buraki należy dobrze wymyc, ale nie obierac. Skórka chleba pieczonego na zakwasie jest ok, ale po co zasmiecac drożdzami?

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail