Zakwas buraczany ukisisz bardzo szybko - w kilka dni.
Przepis na sok z buraków, który nadaje się zarówno do picia jak i zakwaszania barszczu.

Zakwas buraczany do picia

Choć może się to wydać nieco dziwne, możemy przygotować zakwas buraczany, który nadaje się do… picia. To potężna dawka witamin!

Składniki:

  • 1 kg pokrojonych buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • skórka z chleba razowego (opcjonalnie, dla szybszego zakiszenia)
  • 2 litry przegotowanej, zimnej wody
  • odrobina soli kamiennej

Przygotowanie:

W szklanym słoju lub kamiennym garnku zalać buraki, przykryć np. gazą i trzymać w ciepłym miejscu.

Możemy włożyć skórkę chleba razowego – wtedy zakwas szybciej się zakisi. Jeśli włożyliśmy skórkę, wyjmujemy ją po 2 dniach.

Zakwas kisi się około 3-5 dni. Po tym czasie przecedzamy zakwas, przelewamy do słoików i możemy trzymać w lodówce przez kilka dni.

Używamy do picia i zakwaszania barszczu.

Zakwas pijemy z proporcji:3/4 szklanki zakwasu i ¼ szklanki wody.

Możemy dodać zioła np. majeranek, zmielony kminek, pieprz , czosnek – to już w zależności od naszego gustu.

Uwaga: dobrze jest włożyć skórkę z chleba do gazy lub papierowej torebki do zaparzania herbaty- będzie łatwiej usunąć ją w całości po kilku dniach.

Picie zakwasu buraczanego jest wskazane w diecie oczyszczająco-warzywnej dr Dąbrowskiej.

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Check Also

Dlaczego posiłek jest tak istotny przy regularnym treningu?

Posiłek przed i po treningu – czy faktycznie są takie ważne?

Trening to ważny elementem procesu odchudzania. Aby był skuteczny, ważne jest odżywianie zarówno po, jak …

Subskrybuj
Powiadom o
guest
12 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Zbyszek Kusowski
Zbyszek Kusowski
10 lata temu

Robię zakwas od wielu lat, ale… na dwa kilo buraków daję pokrojone w plasterki 200 g selera korzeniowego i po 150 g pietruszki (korzenia) i marchwi! To co powstaje, do niezwykle smaczny napój buraczany ze smakiem klasycznych jarzyn! Wypijam co dwa dni szklankę (dodaję 1/3 wody żywieckiej bez gazu)!

Krystyna
Krystyna
10 lata temu
Odpowiedź do  Zbyszek Kusowski

Zbyszku, robiłam identyczny, jak Ty. Do barszczu jest super, do picia – wstręcizna!

annika
annika
10 lata temu

witam.! ja dodaję jeszcze odrobinę drozdzy ;jwychodzi z tego pyszny napój gazowany który skusi nawet dziecko-niejadka ; doskonale podnosi hemoglobinę ))

Anonimowy
Anonimowy
10 lata temu
Odpowiedź do  stopnadwadze.pl

witam, aby buraki ukisiły się szybko -bez pleśni- potrzebują ciepła. W mojej kuchni jest chłodno więc raz dziennie wstawiam kamionkę z zakwasem do garnka z gorącą wodą.

Krystyna
Krystyna
10 lata temu

Robiłam taki zakwas w różnych wersjach (chodzi o dodatki, przyprawy), jak byłam w trakcie chemioterapii. Do zupy jest super, ale do picia? Jest tak wstrętny, że powiedziałam sobie, że wolę umrzeć, niż pić to paskudztwo!

Ula
Ula
10 lata temu
Odpowiedź do  stopnadwadze.pl

Dawno nie robiłam zakwasu buraczanego, ale bardzo mi smakował, będą młode buraki większe to zrobię 🙂

Alina
Alina
10 lata temu
Odpowiedź do  Krystyna

Krystyna ,chyba trochę przesadzasz 🙂 Piłam różne wersje ale uważam ,ze z ilością nie można przesadzać i lepsza jest wersja rozcieńczona wodą 🙂

ka5ia
ka5ia
10 lata temu

Warto wiedziec, że buraki należy dobrze wymyc, ale nie obierac. Skórka chleba pieczonego na zakwasie jest ok, ale po co zasmiecac drożdzami?

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail