Gdy tylko poczujesz drapanie w gardle i objawy przeziębienia, odruchowo sięgasz po miód. I bardzo słusznie, miód jest bowiem jednym z najstarszych leków używanych na świecie. Miód poprawia odporność organizmu, ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne.
Składa się głównie z fruktozy, glukozy i wody. Zawiera również inne cukry i enzymy śladowe oraz szeroką gamę witamin, w tym witaminy B6, B1, B2 i B5 i minerały takie jak wapń, miedź, magnez, mangan, fosfor, potas, sód i cynk, antyoksydanty i aminokwasy. Warto wspomnieć, że niezwykle cenne w miodzie jest żelazo, bo choć jest go mało, to występuje w bardzo dobrze przyswajalnej formie.
Dlatego też miód powinien się stać podstawowym składnikiem domowych napojów izotonicznych.
Różne odmiany miodu posiadają także dużą ilość przyjaznych bakterii (pałeczki kwasu mlekowego i szczepy Bifidobacterium), co potwierdza leczniczą moc miodu.
Jakie działanie ma miód?
- Działanie antybiotyczne, powodujące zahamowanie rozwoju drobnoustrojów, działanie przeciwzapalne oraz podniesienie odporności na zakażenia i infekcje.
- Ma zastosowanie w leczeniu dróg oddechowych, układu krążenia, układu pokarmowego, wątroby, układu nerwowego, chorób wewnętrznych i zewnętrznych.
- Korzystnie wpływa na układ nerwowy, dzięki zawartości glukozy. Systematyczne spożywanie miodu obniża napięcie nerwowe, uspokaja, usprawnia pracę umysłową, zwalcza migrenowe bóle głowy, chroni przed stresem.
- Miód ulega krystalizacji jest to naturalna cecha miodu. Krystalizacja następuje w różnym terminie od miodobrania, najszybciej krystalizują miody rzepakowe i wielokwiatowe, długo nie krystalizują miody akacjowe, gdyż posiadają większą zawartość fruktozy. Krystalizacja nie pogarsza jakości miodu.
- Miód jest cennym produktem odżywczym zwłaszcza dla osób wyczerpanych pracą fizyczną czy umysłową. Obecna w miodzie acetylocholina obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi, natomiast cholina działa ochronnie na wątrobę oraz zwiększa wydzielanie żółci. Jony metali zawarte w miodzie stymulują produkcję czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny.
- U dzieci spożycie miodu wzmaga rozwój umysłowy, wspomaga odporność, zwiększa apetyt, przeciwdziała zaparciom, wzdęciom, zapobiega wymiotom, wywiera lekkie działanie nasenne i uspokajające.
- Zawarte w miodzie cukry proste odgrywają rolę w procesie detoksykacji, chroniąc w pewnym stopniu organizm przez działaniem zanieczyszczonego środowiska, obniżając toksyczne działanie używek tj. alkoholu, nikotyny.
Jaki miód wybrać?
W zależności od surowca, z którego powstał, miody dzielimy na: nektarowe (kwiatowe), spadziowe lub miody mieszane.
Wśród miodów nektarowych wyróżniamy:
- miód gryczany wskazany podczas stanów wyczerpania, przy nerwicach, złamaniach kości i problemach z układem krążenia – Sprawdź Tutaj
- miód wielokwiatowy działa korzystnie przy alergiach, katarze siennym i trudno gojących się ranach – Sprawdź Tutaj
- miód lipowy uspokaja, ma właściwości antyseptyczne, wspomaga leczenie grypy i zapalenia oskrzeli, łagodzi uporczywy kaszel – Sprawdź Tutaj
- miód akacjowy wpływa kojąco na zaburzenia pracy przewodu trawiennego, jest wskazany zwłaszcza przy nadkwaśności – Sprawdź Tutaj
- miód wrzosowy jest pomocny przy leczeniu prostaty, schorzeń nerek i pęcherza moczowego
- miód rzepakowy wzmacnia mięsień sercowy, zalecany jest przy miażdżycy, niewydolności krążenia, zaburzeniach rytmu serca oraz w infekcjach dróg żółciowych – Sprawdź Tutaj
- Miody spadziowe zawierają dużo białka, więc tym samym mają większe wartości odżywcze i lecznicze od miodów nektarowych. Stosowane są przy anemiach i zaburzeniach przemiany materii, cukrzycy, astmie i katarze – Sprawdź Tutaj