Kruche ciastka to smaczny dodatek do kawy, herbaty czy kakao. Są wygodną przekąską w podróży, szkole i pracy. Market ekologiczny oferuje szeroki wybór na kruche ciasteczka.
Klasyczne ciastka kruche
Kruche ciasteczka z Włoch to cantucci, nazywane też cantuccini, jest to symbol typowo toskańskiej tradycyjnej przekąski. Pachną cytrusami i mają dużą ilość grubo siekanych migdałów, które dają im chrupkość. Nutrifree oferuje cantucci classic z migdałami bezglutenowe.
Te kruche ciastka mają w składzie oprócz maki ryżowej wino likierowe i białko łubinu. Klasycznie podawane są na śniadanie do mocnej kawy , a na deser do mocnego, bursztynowego i słodkiego wina. Ciasteczka kruche moczy się w napoju i one lekko rozmiękają, jednak pozostają kruche.
Dlaczego ciasteczka kruche tak dają się lubić?
- Możne je długo przechowywać i mieć w domu na wszelki wypadek.
- Są wygodną formą przekąski „na wynos”.
- Są chrupiące, czyli mają ulubioną cechę większości smakoszy.
- Każdy może znaleźć coś dla siebie: ciastka słodkie, ciasteczka bez glutenu, ciasteczka bez cukru, ciasteczka bez laktozy.
- Można je moczyć w napojach, a nadal pozostają chrupiące.
Sklep internetowy organic24.pl oferuje szeroki wybór na zdrowe kruche ciasteczka.
Z czego składają się kruche ciastka bio?
Ekologiczne kruche ciasteczka Fabijański mają smak słonego karmelu. Pieczone są na bazie mąki ryżowej, która daje charakterystyczną kruchość. Masło i cukier trzcinowy decydują o smaku, a siemię lniane wzbogaca ciasteczka o błonnik.
Są to ciastka bez glutenu. Cukiernia Zaniewicz proponuje robione ręcznie ciastka jaglane z kokosem, które są aromatyczne i kruche. Wszystkie składniki kruchych ciastek bio pochodzą z rolnictwa ekologicznego.
Włoskie ciastka kruche bio
Ecor proponuje ciastka kakaowe wytworzone z pełnoziarnistej mąki pszennej pochodzącej od włoskich ekologicznych rolników. Sukces smakowy zapewnia prosty skład i tradycyjny przepis. Oliwa extra virgin jest nośnikiem smaku ekologicznego kakao. Eko – Wital ma w ofercie ciastka owsiane z owocami i orzechami, ciastka orkiszowe pełnoziarniste z cytryną i imbirem oraz ciastka orkiszowe z kawałkami czekolady.
Ciastka bez glutenu Schar
Kruche ciasteczka Milly Friends firmy Schar to zabawne małe przekąski. Bazę ciasteczek stanowi mąka kukurydziana i mąka ryżowa. Są to ciastka bez laktozy. Bezglutenowa wersja popularnych ciastek Petit beurre Schar zawiera mleko dzięki czemu są one nie do odróżnienia w smaku od pszennej przekąski.
Ciastka kruche z firmy Bezgluten
Chocolatio to bezglutenowe kruche ciastka czekoladowe. Smak czekolady jest głęboki i zadowoli każdego jej miłośnika. Te ciastka bez glutenu dobrze komponują się z ciepłym napojem. To pełna energii przekąska w ciągu pełnego zajęć dnia dla osób na diecie bez glutenu i bez jajek. Bezgluten oferuje też kruche ciastka maślane bezglutenowe i niskobiałkowe.
Na co zwracać uwagę kupując kruche ciasteczka?
Ciasteczka kruche powinny mieć składniki wysokiej jakości, ponieważ od tego zależy finalny smak. Zielony eko liść umieszczony na opakowaniu informuje, że są to kruche ciasteczka bio i że składniki pochodzą z rolnictwa ekologicznego. To gwarancja, że nie stosowano w nim nawozów sztucznych i pestycydów ani GMO.
Zdrowe kruche ciasteczka nie mają długiego składu i sztucznych dodatków smakowych, barwników czy aromatów. W kruchych ciastkach czekoladowych czy kakaowych, kakao pochodzi z upraw gdzie przestrzegane są zasady sprawiedliwego handlu.
Artykuł partnera