Dieta lekkostrawna wcale nie musi być nudna i monotonna! Jeśli poznasz zasady diety lekkostrawnej i dowiesz się, jaki skład mają poszczególne produkty, z całą pewnością wyczarujesz z nich lekkie i pyszne przepisy. Dlaczego dieta żołądkowa polecana jest dla osób starszych? Czy lekki jadłospis wymaga kilku godzin gotowania dziennie? Sprawdź polecane dania lekkostrawne na obiad, które zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Najbardziej polecane dania lekkostrawne na obiad
Dieta lekkostrawna i wszystko, co powinieneś o niej wiedzieć
Dieta lekkostrawna albo inaczej dieta żołądkowa ma za zadanie odciążyć układ pokarmowy i tym samym wpłynąć na nasze lepsze zdrowie. Właśnie dlatego lekkostrawna dieta polecana jest dla osób starszych, małych dzieci i ludzi borykających się z problemami żołądkowymi. Jadłospis w przypadku tego rodzaju diety nie powinien zawierać produktów powodujących nadmierne wydzielanie soków trawiennych, bogatych w zbyt dużą ilość błonnika czy wywołujących wzdęcia.
Lekkostrawne posiłki zaleca się przygotowywać poprzez:
- pieczenie dań w folii lub w naczyniu żaroodpornym
- gotowanie na parze i w wodzie
- spulchnianie w wodzie lub dodawanie ubitego jajka
- zagęszczanie zawiesiny mąki w wodzie bądź w mleku
Polecane dania lekkostrawne na obiad powinny być niewielkie, a także spożywane w ustalonych wcześniej godzinach (np. co 3, 4 godziny). Należy również pamiętać, że w diecie lekkostrawnej bardzo ważne jest nawadnianie organizmu – najlepiej schłodzoną wodą z cytryną lub niesłodzoną herbatą. Poniżej przygotowaliśmy spis kilku lekkostrawnych dań obiadowych, które odpowiednie będą dla osób z problemami żołądkowymi. Jeżeli szukasz jeszcze większej dawki inspiracji, lekkostrawne posiłki oraz sposób ich przyrządzenia znajdziesz tutaj: https://fajnegotowanie.pl/przepisy/diety/dieta-lekkostrawna/.
Lekki wiosenny obiad – kalafior z jajkiem sadzonym
Zasady diety lekkostrawnej są bardzo proste. Należy wybierać takie produkty, które nie powodują wzdęć i problemów żołądkowych. Jednymi z polecanych produktów są jajka i kalafior. Wyczarujesz z nich pyszne i lekkie dania obiadowe dla całej rodziny, które najlepiej smakują zwłaszcza wiosną.
Składniki:
- 1 duży kalafior
- pół kostki masła
- 250 g otrębów żytnich
- pół szklanki oleju rzepakowego
- 6 dużych jaj
- 1 pęczek szczypiorku
- przyprawy do smaku
- Ugotuj kalafior nie dopuszczając do tego, by się rozpadł. Odcedź go.
- Wsyp otręby żytnie na suchą patelnię i delikatnie je podsmaż. Po chwili dodaj masło i zmieszaj całość. Gdy otręby będą za suche, dodaj oleju rzepakowego.
- Na oleju rzepakowym osobno usmaż sadzone jajka. Dodaj przyprawy do smaku.
- Podziel kalafior na trzy lub cztery porcje, polej go otrębami. Dodaj jajko, a na koniec oprósz szczypiorkiem.
Polecane dania lekkostrawne na obiad. Zobacz, co warto ugotować!
Frittata z cukinią
Jest to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni włoskiej. Frittata może być świetnym daniem obiadowym, ale też lekkostrawną kolacją. Przygotujesz ją dla całej rodziny w niecałe 30 minut.
Składniki:
- 4 średnie cukinie
- 1 średni pomidor
- 8 dużych jaj
- 3 łyżki oliwy
- 2 średnie cebule
- 1 ząbek czosnku
- świeże zioła (np. tymianek i natka pietruszki)
- przyprawy do smaku
- Podgrzej oliwę na patelni. Usmaż na niej cebulę posiekaną w piórka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Na patelnię dodaj cukinię, pokrojoną wcześniej w cienkie kawałeczki.
- Pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Dopraw przyprawami, a następnie dodaj do niego świeżo posiekane zioła. Dorzuć do pomidora cukinii.
- Przykryj patelnię i duś warzywa do momentu, aż zmiękną. Odstaw do wystygnięcia.
- Ubij jajka i przypraw je dowolnymi przyprawami. Unikaj jedynie ostrych, bo nie są zalecane do lekkostrawnej diety.
- Zmieszaj jajka z warzywami na patelni. Następnie przykryj naczynie i smaż całość na małym ogniu.
- Gdy środek frittaty zacznie się unosić, odsuń brzegi szpatułką. Po ścięciu się omleta należy wrzucić go na ok. pięć minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. W ten sposób gotowana potrawa nabierze jeszcze wyraźniejszego smaku.
- Po wyciągnięciu frittaty, pokrój ją na ćwiartki. Podawaj, póki gorące. Smacznego!
Kurczak na parze z warzywami
Jeden z najbardziej kultowych, lekkostrawnych posiłków obiadowych. Gotowana na parze pierś z kurczaka jest smaczna, pożywna i przygotowuje się ją w zaledwie kilkadziesiąt minut. Poniżej lista składników na obiad dla dwóch osób.
Składniki:
- 2 małe piersi z kurczaka
- 3 ząbki czosnki
- przyprawy do smaku
- mrożone warzywa na patelnię (mieszanka)
- Pokrój kurczaka na drobną kostkę, natrzyj z każdej strony czosnkiem i dowolnymi przyprawami (byle nie ostrymi).
- Ułóż tak przygotowanego kurczaka w parowarze, na górnej części urządzenia.
- Wlej wrzącą wodę do dolnej części parowara. Następnie gotuj kurczaka na parze przez ok. kwadrans. Możesz wydłużyć ten proces jeśli uznasz, że kurczak nie nabrał wyrazistego smaku.
- W parowarze przygotujesz również mrożone warzywa. Pamiętaj tylko, by je wcześniej doprawić. Gotuj warzywa ok. 12 minut.
Lekkostrawne flaki z boczniaków
Jesteś na diecie wegetariańskiej? Ten przepis będzie więc znakomitym pomysłem na lekki obiad! Boczniaki są bardzo wartościowymi grzybami, które obniżają stężenie cholesterolu, obniżają poziom cukru i – w przeciwieństwie do innych grzybów – dostarczają organizmowi wielu cennych składników. Poza tym, boczniaki są małokaloryczne i lekkostrawne. Nic, tylko zrobić z nich pożywną zupę!
Składniki:
- 500 g boczniaków
- 1 średnia cebula
- 2 średnie marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- ćwiartka selera
- oliwa z oliwek
- ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk, majeranek
- sól i pieprz (dodatkowo)
- Boczniaki oczyść i porwij na niewielkie fragmenty, zaczynając od kapeluszy.
- Seler, pietruszkę i marchewkę zetrzyj na tarce, najlepiej na grubych oczkach. Osobno posiekaj cebulę na drobne kawałeczki.
- Rozgrzej oliwę w garnuszku. Wsyp boczniaki oraz starte warzywa. Dodaj cebulę.
- Smaż boczniaki z warzywami do momentu, aż zmiękną i się zarumienią. Zalej całość wodą.
- Zmniejsz ogień, a następnie gotuj flaczki z boczniaków przez ok. pół godziny. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
Artykuł Partnera