Tort z założenia jest ciastem słodkim, wypełnionym całą masą dodatków i ozdób, które tylko zwiększają jego kaloryczność. Co zatem zrobić, gdy z różnych przyczyn nie chcesz lub nie możesz pozwolić sobie na zjedzenie porcji typowego tortu? Czy istnieją torty fit, które mogą ze smakiem zastąpić standardowe ciasta okolicznościowe? Sprawdzamy!
Nie tylko dieta! Czyli dlaczego sięgamy po fit produkty?
Powszechnie uważa się, że tylko osoby na ścisłej diecie odchudzającej odmawiają zjedzenia typowego tortu urodzinowego lub innego okolicznościowego. Tymczasem wiele chorób, takich jak chociażby cukrzyca czy celiakia, zmusza wielu miłośników słodkości do ograniczania ilości cukru, wystrzegania się produktów z pszenicy i innych składników. Czy istnieje dla nich alternatywa?
W przypadku gotowych słodyczy, dostępnych już coraz powszechniej tak w sklepach stacjonarnych, jak i w sprzedaży internetowej, można znaleźć takie, które słodzone są innymi składnikami, niż cukier. Może to być naturalny miód, ale najczęściej są to słodziki różnego rodzaju. Nie należy zanadto obawiać się ich negatywnego działania – udowodniono już, że przyjmowane w rozsądnej ilości nie są szkodliwe. Pojawia się także coraz więcej wyrobów bezglutenowych czy wegańskich.
Również w przypadku wypieków możliwe jest znaczne ograniczenie ich kaloryczności! Coraz więcej cukierni oferuje swoim klientom rozbudowane menu, w tym możliwość wykonania tortu fit na zamówienie. Po określeniu, jakie składniki chcesz wyeliminować z ciasta, cukiernicy przygotują tort nawet w takiej wersji.
Tort fit – czyli jaki?
Warto bliżej przyjrzeć się temu, czym charakteryzują się torty fit, poza obniżoną kalorycznością i ograniczeniem zawartości cukru. Duży sekret tkwi oczywiście w samych składnikach. Cukiernicy sięgają w przypadku takich zamówień po produkty o obniżonej zawartości tłuszczu, ale też po takie, które są naturalnie słodkie i zdrowe – czyli po owoce.
Galaretki owocowe, niesłodzone musy ze świeżych owoców czy nawet ich cząstki to doskonałe zamienniki dla cukrowych ozdób czy też owoców z syropu, które bardzo mocno nasiąkają dodanym do niego cukrem. Co się tyczy natomiast kremów, bez których większość z nas z trudem może wyobrazić sobie jakikolwiek tort, to również w ich przypadku istnieje szereg możliwości zamienienia ich na bardziej fit, czyli zdrowsze.
Pierwszą możliwością jest zastąpienie mleka i masła jogurtami naturalnymi. Nie tylko są one mniej kaloryczne, ale też zdrowsze – zawarte w nich kultury bakterii sprzyjają procesom trawiennym. Istnieją również alternatywy dla osób, które unikają produktów odzwierzęcych. W takim wypadku, jako podstawę do ubicia kremu do tortu wykorzystuje się napoje roślinne. W roli tłustszej śmietanki sprawdza się chociażby mleko kokosowe z puszki czy też tak zwana aquafaba, to jest woda powstająca w trakcie gotowania ciecierzycy.
Niestandardowe ciasto na tort
Dostępność produktów spożywczych różnego rodzaju znacznie ułatwia modyfikowanie wyrobów cukierniczych tak, by faktycznie można było nazywać je produktami fit. W przypadku przepisów na ciasto można wprowadzić naprawdę wiele korzystnych zmian – chociażby zastąpić białą mąkę wariantem pełnoziarnistym. Osobom zmagającym się z nietolerancją glutenu można z kolei przygotować ciasto na bazie fasoli, orzechów czy też mąki, która glutenu nie zawiera.
Artykuł przygotowany przez partnera serwisu