Na rynku jest dostępne bardzo wiele różnych rodzajów olejów. Wbrew pozorom, każdy z nich ma inne właściwości i zastosowanie, dlatego warto zwracać uwagę na to, do czego należy ich używać. Dzięki temu upewnisz się, że zachowają swoje prozdrowotne właściwości. Sprawdź nasz artykuł i zapoznaj się ze szczegółami!
Oleje roślinne – dlaczego warto je stosować?
Olej pozyskiwany z nasion różnych roślin to nic innego jak tłuszcz. Jednakże jest on bardzo zdrowy, gdyż oprócz całej masy witamin, zawiera także nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak Omega-6 czy Omega-3. Jest to o tyle istotne, że nasz organizm potrzebuje ich do prawidłowego funkcjonowania, ale nie jest w stanie samemu ich wytwarzać. Z tego powodu należy zadbać o to, by dostarczać tego rodzaju kwasy poprzez pożywienie.
Warto włączyć zdrowe oleje do swojej diety także z innych powodów. Przyczyniają się do obniżania stężenia cholesterolu we krwi, dzięki czemu przeciwdziałają miażdżycy i nadciśnieniu. Zawierają w sobie także wiele antyoksydantów, które pomagają poprawić wygląd skóry i chronią przed chorobami nowotworowymi.
Powyższe cechy olejów jadalnych to wystarczający powód, by na stałe włączyć je do codziennej diety. Jednakże nie wszystkie z nich nadają się do tych samych zastosowań.
Oleje – rodzaje i zastosowanie
Poniżej zamieszczamy przegląd najpopularniejszych zdrowych olejów oraz ich właściwości, które ułatwią Ci ich stosowanie w kuchni.
- Konopny – ten olej zachowuje swoje właściwości podczas spożywania na zimno. Obróbka termiczna pozbawia go prozdrowotnych cech oraz smaki i aromatu. Dlatego zamiast do smażenia i pieczenia, lepiej stosować go jako dressing do sałatek i surówek albo jeść go bez dodatków.
- Lniany – podobnie jak w przypadku oleju z konopi, lniany powinien być używany wyłącznie na zimno. Dlatego najlepiej pasuje do sałatek, a także różnego rodzaju past.
- Rzepakowy – zawiera dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, a mało wielonienasyconych. Te pierwsze są bardziej odporne na utlenianie pod wpływem dużej temperatury, dlatego oleje rzepakowe nadają się do krótkiego smażenia, a także do stosowania na zimno.
- Oliwa z oliwek – podobnie jak w przypadku rzepaku, zdrowe oleje z oliwek posiadają podobny bilans kwasów tłuszczowych, dzięki czemu można stosować je do smażenia. Należy jednak pamiętać, by obróbka cieplna była krótka, tak by tłuszcz nie uległ przypaleniu.
- Słonecznikowy – pomimo tego, że wiele osób używa go właśnie w tym celu, olej słonecznikowy nie jest odpowiedni do smażenia. Zdecydowanie lepiej sprawdza się podawany na zimno.
Oleje jadalne – najlepszy wybór i ceny
Jeżeli chcesz mieć dostęp do najlepszej jakości zdrowych olejów, zachęcamy do korzystania z oferty renomowanych sklepów. Bardzo duży wybór różnych gatunków dostępnych w korzystnych cenach znajdziesz na stronie sklep.zlotopolskie.pl. Przekonaj się, że poprawienie jakości swojej diety może być proste i niedrogie!
Artykuł partnera