Krem idealnie sprawdzi się dla cery suchej, bardzo suchej oraz podrażnionej i alergicznej ze względu na zawartość lanoliny oraz oleju migdałowego, które bardzo dobrze nawilżają skórę i są naturalnymi emolientami.
Polecamy także dla cer dojrzałych ze względu na olej z kiełków pszenicy, który uelastycznia skórę oraz likwiduje zmarszczki. Krem ma przyjemną nietłustą konsystencję.
Składniki:
- 1 łyżeczka lanoliny
- 1 łyżeczka wosku pszczelego
- 1 łyżka oleju migdałowego
- ½ łyżeczki oleju z kiełków pszenicy
- szczypta boraksu
- 3 łyżki wody mineralnej
- 6 kropli olejku z geranium
Przygotowanie:
- Umieść małą szklaną lub metalową miseczkę w rondlu z gotującą się wodą. Rozpuść w niej lanolinę i wosk pszczeli, dokładnie mieszając. Zwróć uwagę, żeby te produkty dobrze się rozpuściły, ponieważ ewentualne grudki zostaną później w końcowym produkcie, czyli w naszym kremie.
- W drugiej miseczce podgrzej olej migdałowy i z kiełków pszenicy.
- Dodaj oleje do masy lanolinowej, ubijając np. spieniaczem do mleka aż się połączą.
- Rozpuść szczyptę boraksu w wodzie mineralnej i dolej powoli do reszty składników, ubijając aż masa ostygnie.
- Gdy krem zacznie gęstnieć, dodaj 6 kropli olejku z geranium i wymieszaj.
- Krem jest gotowy, przełóż go do czystego pojemnika, przechowuj w lodówce.
Uwaga! W przypadku alergii na jakikolwiek składnik kremu, przepis należy zmodyfikować i zastąpić dany olejek lub ekstrakt innym, który będzie odpowiadał naszej cerze.