Pomidory jak każdy wie posiadają szerokie zastosowanie w lecznictwie. Dzięki ważnym substancjom zawartym w tych warzywach pomagają one walczyć z nadwagą. Poprawiają również odporność, wpływają na pracę układu nerwowego czy wspomagają trawienie. Cebula ceniona jest ze względu na swoje właściwości lecznicze. W dodatku jest ona bogatym w substancje bakteriobójcze źródłem witaminy C dzięki czemu jest idealna na przeziębienie lub w okresach obniżonej odporności.
1. Zupa krem z pomidorów
Składniki:
• seler, pietruszka, marchew, cebula ,por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
• pomidory : świeże , mrożone , w puszce z przecierze pomidorowym
• łyżka lub 2 przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
• papryka mielona słodka i ostra
• sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ugotować wywar z warzyw, przecedzić.
2. Dodać pomidory, ugotować. Zmiksować lub przetrzeć.
3. Doprawić papryką, solą i pieprzem.
2. Zupa krem jarzynowa
Składniki:
• Seler, pietruszka, marchew, cebula ,por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
• pomidor świeży lub z puszki
• cukinia
• papryka czerwona
• imbir, pieprz cayenne, kurkuma lub
• papryka mielona słodka i ostra
• sól
Sposób przygotowania:
1. Ugotować warzywa. Po ugotowaniu zmiksować lub przetrzeć.
2. Doprawić w zależności od upodobań: imbirem, cayenne i kurkumą lub papryka słodka i ostrą.
3. Posolić.
4. Porada: warzywa do tej zupy dajemy w takiej proporcji, jaki smak najbardziej lubimy.
5. Jeśli np., chcemy mieć smak cukiniowo – pomidorowy, nie miksujmy wszystkich warzyw podstawowych użytych do wywaru , a tylko część z nich.
3. Zupa krem z cebuli
Składniki
• warzywa: seler, pietruszka, marchew, cebula ,por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
• 4 cebule
• 1 ząbek czosnku
• suszony imbir, gałka muszkatołowa, tymianek suszony, liść laurowy
• sok z cytryny
• sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Z warzyw ugotować wywar, przecedzić.
2. Czosnek obrać i pokroić w drobna kostkę. Cebule obrać, pokroić w pióra.
3. Na patelni ( ceramicznej grillowej podsmażyć przez minutę pokrojony czosnek, następnie wrzucić cebule. Dodać sok z cytryny. Odrobinę posolić.
4. Udusić do miękkości pod przykryciem przez około 8 minut, mieszając co jakiś czas
5. Połączyć podsmażone cebule z ugotowanym wywarem.
6. Dodać odrobinę startej gałki, tymianek, liście laurowe, gotować przez chwilę.
7. Po ugotowaniu wyjąć listki laurowe, resztę zmiksować.
8. Doprawić solą i pieprzem.