Superfoods to określenie stosowane dla produktów drogocennych dla zdrowia i urody. Są pełne naturalnych właściwości, które zapobiegają chorobom, wzmacniają orgazm, dbają o stan umysłu oraz przywracają blask skórze i włosom.
Sprawdź diety i poradniki odchudzania:
Te produkty dostarczą nam niezbędnych witamin, minerałów, zdrowych tłuszczy, białek oraz błonnika, a także antyoksydantów, eliminujących z organizmu wolne rodniki, które przyczyniają się do niszczenia i mutacji komórek oraz starzenia się. Ostatnie badania sugerują, że mają one jeszcze jedną, wyjątkową właściwość – pozwalają schudnąć i utrzymać prawidłową masę ciała.
Każdy przynajmniej raz usłyszał o super produkcie, który wykazuje cudowne właściwości. Spirulina, chlorella, nasiona chia, jagody goi i tak możemy wymieniać bez końca. Superfoods to nie tylko produkty egzotyczne, bowiem możemy do nich zaliczyć towary, które bez problemu znajdziesz na sklepowej półce, jak jaja czy szpinak.
Badania wykazują, że spożywanie superfoods przynajmniej dwa razy w tygodniu poprawia funkcjonowanie organizmu. Nie ma się co dziwić, bowiem każdy z tych produktów ma działanie prozdrowotne – chroni przed chorobami, usprawnia działanie organów wewnętrznych, wspomaga detoksykację organizmu oraz zapewnia odpowiednią odnowę komórkową.
Dodatkowo ich zjadanie wpłynie korzystnie na nasz wygląd – proces starzenia się zostanie spowolniony, skóra będzie jędrna, włosy lśniące, a paznokcie twarde i piękne.
Lista super pokarmów jest długa.
Specjalnie dla Ciebie wybraliśmy kilka najznamienitszych przykładów, które bez problemu znajdziesz na sklepowej półce oraz takich, do których dostęp nie będzie aż tak łatwy.
1. Dynia
Jej intensywny, pomarańczowy kolor jest dowodem na sporą zawartość beta-karotenu, czyli związku należącego do karotenoidów, które odpowiadają między innymi za poprawne widzenie, ale też opóźniają pojawienie się zmarszczek.
Jedzenie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy, obniża poziom złego cholesterolu, usprawnia prace serca i mózgu.
Dodatkowo dynia zawiera antyoksydanty chroniące organizm przed nowotworem żołądka, jelit czy piersi.
2. Borówki
Borówki zawierają spore ilości fitoestrogenu, który blokuje działanie enzymów przyczyniających się do rozwoju nowotworów, zwłaszcza piersi, tarczycy i wątroby. Borówki zawierają także błonnik, który korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego i pomaga utrzymać właściwą masę ciała.
Dodatkowo naukowcy z Harvard University zaobserwowali, że osoby spożywające borówki przynajmniej raz w tygodniu, rzadziej chorują na nadciśnienie.
3. Kasza jaglana
Kasza jaglana łagodzi objawy stresu, co pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo wspomaga proces usuwania toksyn oraz przyczynia się do utrzymania homeostazy kwasowo-zasadowej. Kasza zawiera sporo żelaza, wapń, potas, fosfor i lecytynę, jest tez bogata w witaminy z grupy B.
Osoby, które regularnie spożywają złote ziarenka cieszą się piękną skórą i lśniącymi włosami, a to dzięki niemałej zawartości krzemu.
4. Rokitnik
Te pomarańczowe owoce są połączeniem składników, które zwykle nie występują w pojedynczych produktach. Między innymi dostarczają sporo witaminy C oraz – co niezwykłe – zawierają substancje, które ograniczają jej utratę podczas gotowania czy przechowywania. Rokitnik jest bogaty w witaminę E, kwasy omega-3 i omega-6, potas, cynk, wapń, żelazo i kwas foliowy oraz karotenoidy i fitosterole.
Rokitnik ma silne właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antynowotworowe, ponadto wzmacnia odporność, łagodzi przebieg atopii i łuszczycy.
5. Nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej
Są źródłem drogocennych kwasów omega-3, które wpływają korzystnie na pracę mózgu, polepszają zdolność koncentracji i zapamiętywania. Dodatkowo chia zawierają sporo błonnika, który wspomaga proces trawienia, pobudza perystaltykę jelit i przeciwdziała zaparciom.
6. Olej lniany
Lignany zawarte w oleju lnianym są jednymi z najsilniejszych antyoksydantów. Szczególnie przyczyniają się do ograniczenia rozrostu prostaty i nowotworu tego gruczołu. Dodatkowo olej lniany wpływa na właściwe funkcjonowanie układu pokarmowego pomagając w walce z chorobami wrzodowymi żołądka i dwunastnicy.
Poprawia również pracę układu krążenia, walczy z miażdżycą i przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.
7. Orzechy włoskie
Spowalniają procesy starzenia się, przyspieszają metabolizm, wspomagają układ odpornościowy i usprawniają pracę serca, a ponadto wspomagają odchudzanie, bowiem udowodniono, że osoby spożywające orzechy włoskie 2 razy w tygodniu są z mniej zagrożone nadwagą.
Orzechy zawierają flawonoidy, które działają przeciwutleniająco, chronią przed uszkodzeniami narządów i wydłużają życie.
8. Trawa pszeniczna
Wyrasta z nasion pszenicy i jest bardzo dobrym alkalizatorem, co wspomaga detoksykację organizmu. Pomaga także w normalizacji pracy tarczycy i ma właściwości antybakteryjne. Jej głównym składnikiem jest chlorofil, który ma zdolność do wyciągania toksyn z organizmu.
9. Śledzie
Regularne spożywanie śledzi obniża poziom cholesterolu i przeciwdziała miażdżycy. Zawarte w nich witaminy wpływają pozytywnie na zmysł widzenia, wspomagają walkę z niedokrwistości oraz chronią przed wirusami. Spożywanie tych ryb – dzięki sporej zawartości witaminy E – pozytywnie wpływa na wygląd skóry.
A Ty, masz swoje superfoods?
A Ty masz jakąś potrawę, bez której nie wyobrażasz sobie życia? Jaką potrawę, która doskonale wpływa na Twój organizm? Napisz w komentarzu!