Cynamon jest uważany za jedną z najstarszych przypraw świata. Pierwsze wzmianki o nim pojawiają się już na łamach ksiąg starego testamentu. Dzięki swoim szlachetnym właściwościom znajduje się w poczcie ośmiu najdroższych przypraw świata.
Co to jest „cynamon”?
Większość ludzi uzna to pytanie za kuriozalne, lecz gdy drążyć temat mało kto zna pochodzenie oraz sposób przetwarzania cynamonu, a jest to niezmiernie ważne.
De facto cynamonem możemy nazwać przyprawę pochodzącą aż z 250 gatunków drzew! Lecz najbardziej cenioną przyprawę uzyskujemy z Cynamonowca Cejlońskiego. Przyprawa z niego uzyskana ma słodkawy posmak oraz wyczuwalną, delikatną ostrość.
Drugą, popularną odmianą cynamonu jest cynamon chiński, lecz ma on inne walory smakowe i jest o wiele mniej ceniony, a dodatkowo zawiera więcej szkodliwych substancji. Mowa o cynamonie Cassia.
Proces produkcji
Cynamonem nazywamy przyprawę, którą uzyskuje się z kory drzewa cynamonowego. Korę zbiera się 2 razy w roku, fermentuje, oczyszcza a następnie suszy. Dopiero po takim procesie produkcji uzyskujemy naszą, jakże drogocenną przyprawę.
Proszek czy kora?
Jako przyprawa wytwarzana z kory, cynamon występuje pod dwoma postaciami.
- Proszek- jest to najzwyczajniej sproszkowana kora cynamonowca. Zaletą jest łatwe stosowanie w kuchni, lecz niewątpliwą wadą jest wietrzenie. Postać sproszkowana o wiele szybciej traci swoje właściwości.
- Paski kory- częsta postać cynamonu w krajach gdzie się go wytwarza, u nas z reguły jest droższa od proszku ponieważ rosną koszty transportu, lecz o wiele dłużej zachowuje właściwości niż proszek. Jest wiele lepsza do stosowania w potrawach płynnych, kompotach. Kłopot pojawia się podczas dodawania do np. mięs, wtedy lepiej sprawdza się zmielony cynamon.
Wpływ na zdrowie
Nie ma dokładnych badań na temat wpływu cynamonu na organizm człowieka, lecz według dostępnych informacji zwiększa czułość organizmu na insulinę co może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia cukrzycy typu drugiego. Cynamon chiński posądza się o toksyczne działanie pewnego związku, lecz są to tylko domysły i nie ma podstaw by w nie wierzyć. Gdy tylko zachowamy rozsądek i będziemy stosować cynamon rozsądnie, jako dodatek smakowy, to powinien zadziałać korzystnie na nasze zdrowie.
Dla czego warto stosować?
Pomijając domniemany pozytywny wpływ na zdrowie, jest niewątpliwie świetnym dodatkiem do wszelkiej maści deserów, grzanego wina czy piwa, niektórych kompotów, a nawet kaw i herbat. Dzięki zastosowaniu w deserach cynamonu, uzyskujemy efekt relaksu i odprężenia pod wpływem woni tej przyprawy.
Wbrew powszechnemu mniemaniu, nie jest to tylko przyprawa do deserów, może być z powodzeniem stosowana do przyprawiania np. mięs, lecz należy zachować umiar i pamiętać o jego wyjątkowo intensywnym aromacie.