Imbir do niedawna kojarzył nam się z piwem, ciasteczkami i kuchnią azjatycką, ale nie bez przyczyny staje się coraz bardziej popularny i częściej gości w naszej kuchni i…apteczce.
Tak, imbir to kolejna roślina, która ma bardzo wiele zastosowań: charakteryzuje się właściwościami leczniczymi, jest stosowana jako przyprawa w kuchni oraz składnik kosmetyków i perfum.
Imbir gości na co dzień w jadłospisie osób cierpiących na chorobę lokomocyjną, przeziębionych, osłabionych i zmagających się z problemami żołądkowymi.
Właściwości lecznicze imbiru
Imbir zawiera pokaźną dawkę witaminy B1, B2 oraz C, a także fosfor, żelazo, potas oraz oleje eteryczne, którym zawdzięcza swój intensywny aromat. Natomiast substancje żywicowe m.in. gingerol i zinferon, odpowiadają za jego piekący, lekko gorzki smak. Wszystkie te substacje składają się na lecznicze właściwości imbiru wśród, których warto wymienić:
- Leczenie i zapobieganie przeziębieniom – głównie dzięki właściwościom przeciwzapalnym i rozgrzewającym. Skuteczny na bolące gradło i katar.
- Przynosi ulgę w zapaleniu stawów – można stosować okłady ze świeżego imbiru lub plastry i maści rozgrzewające z jego dodatkiem.
- Leczy migreny – regularnie stosowany zmniejsza częstotliwość występowania ataków, łagodzi towarzyszące im mdłości.
- Działa przeciwobrzękowo – zawarty w imbirze olejek eteryczny ma działanie moczopędne.
- Wspomaga higienę jamy ustnej – działa odkażająco i odświeżająco, pomaga w walce z nieświeżym oddechem. Płukanka imbirowa przynosi ulgę przy bolącym gardle.
- Ułatwia trawienie – olejek eteryczny pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.
- Łagodzi mdłości – bardzo skuteczny w leczeniu choroby lokomocyjnej, stosowany w niewielkich ilościach pomaga kobietom w ciąży oraz pacjentom po narkozie i chemioterapii.
- Wzmaga apetyt
– pobudza wydzielanie soków żołądkowych.
- Zmniejsza agregację płytek krwi, czyli chroni przed tworzeniem się zakrzepów. Zaleca się go włączyć do diety osób z podwyższonym cholesterolem.
- Łagodzi bóle miesiączkowe oraz PMS – działa rozkurczowo.
- Pobudza krążenie krwi – rozgrzewa zmarznięte stopy, dłonie i cały orgaznim. W medycynie chińskiej stosowany jako afrodyzjak.
Imbir – zastosowanie w pielęgnacji ciała
Imbir nie tylko leczy, ale również pielęgnuje całe ciało. Kobiety chętnie sięgają po preparaty z jego zawartością, ponieważ oczyszcza organizm z toksyn i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, a tym samym pomaga w walce z cellulitem. Najczęściej spotkamy go w peelingach i modelująco – wyszczuplających balsamach do ciała.
Z kolei świeży, korzenny i nieco egzotyczny zapach olejku imbirowego jest często stosowany jaka baza męskich kosmetyków i perfum, zwłaszcza w połączeniu z kardamonem.
Imbir w kuchni
Do tej pory w Polsce popularny był jedynie suszony mielony imbir, który najlepiej nadaje się do potraw słodkich, np. herbatników, ciast, sałatek owocowych. Pasuje też doskonale do pieczonych jabłek. Na szczęście coraz częściej na lokalnych targowiskach możemy zakupić świeży imbir, który świetnie sprawdza się jako leczniczy dodatek do kawy lub herbaty. Dodany do mięs, ryb oraz owoców morza przeciwdziała ich toksyczności i sprawia, że są lepiej przyswajane przez organizm. Niweluje również i polepsza smak mdłych potraw oraz mięsa, np. wieprzowego.
Imbiru nie powinno się łączyć z innymi ziołami, bo te kłócą się z jego aromatem. Można natomiast połączyć do z przyprawami korzennymi: zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami, gałką muszkatołową i pieprzem.
Świeży imbir najlepiej trzymać w lodówce lub ewentualnie chłodnym pomieszczeniu, owinięty papierowymi ręcznikami, odpowiednio przechowywany wytrzyma nawet kilka tygodni. Nie warto natomiast kupować na zapas imbiru w proszku, ponieważ szybko zwietrzeje. Imbir marynowany po otwarciu, przechowuejmy lodówce, a kandyzowany w dobrze zakręconym słoiku, w chłodnym i ciemnym miejscu.
Pamiętaj, że świeży imbir ma kolor od kremowego do jasnobrązowego, jego skóra powinna być gładka, bez plam i przede wszystkim pleśni!
Imbir nie dla każdego
Imbir pomimo swoich licznych cudownych właściwości to wciąż bardzo ostra przyprawa, mająca dosyć drażniące działanie. Dlatego zawsze należy stosować go z umiarem i nie przeasadzać z ilością. Unikaj imbiru, jeśli jesteś w ciąży lub karmisz, chorujesz na przewlekłą chorobę przewodu pokarmowego ( np. wrzody żołądka lub dwunastnicy) lub cierpisz na refluks żołądkowy.
Imbir wykazuje właściwości rozrzedzające krew, nie powinni go więc stosować pacjenci przyjmujący leki o takim działaniu lub należy wcześniej skonsultować przyjmowanie imbiru z lekarzem prowadzącym.
Jakim lekarzem 🙂 sory ale oni wierzą tylko w chemię