Wegański piernik z pomidorami jak zrobić
Jak przygotować wegański piernik

Wegański piernik z pomidorami i ksylitolem – więcej przyjemności, mniej kalorii

Wegańskie ciasta są lekkie i łatwostrawne, a wśród składników do ich wykonania często znajdujemy warzywa – słodkie ziemniaki, buraki ćwikłowe, cukinię czy pomidory. Wypieki z dodatkiem warzyw nie dość, że sprawiają wiele przyjemności, dodatkowo dostarczają wielu cennych witamin i minerałów. Pomidor wykorzystany w naszym przepisie to samo zdrowie. 100g to tylko 18 kcal, ma mnóstwo witaminy C, oraz silne antyoksydanty – witaminę E i beta-karoten. Znajdziesz w nich również witaminy z grupy B, PP, K oraz potas, wapń, magnez i żelazo. Zamiast cukru w przepisie wykorzystano ksylitol co również zmniejsza kaloryczność ciasta.


O tym, że warzywa są zdrowe i niezbędne w diecie wie każdy. Nie każdy jednak wie co to jest ksylitol. Ksylitol jest świetnym zamiennikiem tradycyjnego cukru. Jego zaletą jest to, że bardzo wolno podnosi glukozę we krwi. Jego metabolizm odbywa się niemal bez udziału insuliny. Kaloryczność ksylitolu ocenia się na dużo mniejszą niż zwykłego cukru – około 40% mniej, ma on również niski indeks glikemiczny. Ten zdrowszy zamiennik cukru sprawia, że szkodliwe bakterie w jamie ustnej nie mają pożywki, ksylitol nie podlega procesowi fermentacji,  dzięki czemu pozytywnie wpływa na zdrowie zębów. Mogą z powodzeniem używać go osoby na diecie czy cierpiące z powodu cukrzycy.

Oryginalnie produkowany z kory brzozy i dlatego często nazywany cukrem brzozowym, teraz coraz częściej pozyskuje się go z kukurydzy. Naturalnie występuje także w niektórych owocach i grzybach. Tak naprawdę nie jest cukrem, mimo że jest nim powszechnie nazywany, ale jak wiele słodzików jest alkoholem cukrowym.

Przepis – Wegański piernik pomidorowy z ksylitolem

Przygotuj keksówkę, około 30 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia

Składniki:

  • 1 szklanka krojonych pomidorów z puszki
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego (ja użyłam oliwy z oliwek)
  • 1 dojrzały banan
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 – 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • powidła do posmarowania (najlepiej śliwkowego)
  • polewa czekoladowa lub lukier (opcjonalnie)

Przygotowanie

1.Piekarnik rozgrzać do 180°C.

2.W naczyniu, najlepiej wysokim, zmiksować/zblendować pomidory, banana, ksylitol i olej na gładką masę.

3.W dużej misce dokładnie wymieszać suche składniki. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać przy pomocy łyżki lub szpatuły na gęste ciasto. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki i piec przez 45 – 50 minut na złoty kolor.

4.Kiedy ciasto ostygnie przekroić na pół i przełożyć powidłami śliwkowymi, a opcjonalnie wierzch polać czekoladą lub lukrem. Można posypać suszona żurawiną.

Artykuł przygotowany przez partnera serwisu 

Check Also

Przepisy z mąki razowej

Przepisy na pyszne wypieki z mąki razowej

Mąka razowa wzięła swoje pojęcie od stopnia przemiału. Wbrew wszelkim opiniom, nie chodzi tutaj o …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail