Grillowane chude mięso
Maj to miesiąc, w którym większość z nas rozpoczyna sezon grillowy

5 oryginalnych przepisów na grillowane chude mięso

Maj to miesiąc, w którym większość z nas rozpoczyna sezon grillowy. Ciepłe wieczory wręcz zachęcają do wrzucenia na ruszt mięska i kiełbasek oraz popicia ich zimnym piwkiem. Takie biesiadowanie choć przyjemne, jest prostym krokiem po dodatkowe centymetry w talii i biodrach, a zatem zanim w pełni rozpoczniesz sezon grillowy, warto poznać zdrowsze i równie smaczne przepisy na grillowane pyszności. Dzięki naszym poradom staniesz się mistrzem grillowego kunsztu, a twoje ogrodowe przyjęcia przyciągną masę znajomych i co najważniejsze, będą cieszyć zdrowym i smacznym jedzeniem.

Spis Treści
Zwiń
Rozwiń

Grillowane chude mięso

Nie ma co ukrywać, że najważniejszym krokiem do zdrowego grillowania jest odpowiedni dobór produktów. Jeżeli chcemy, aby nasze mięsne potrawy były smaczne, ale co najważniejsze niskokaloryczne, najlepiej wybierać chude mięso. Przykładowo popularna karkówka zawiera sporo tłuszczu, bowiem średniej wielkości stek ma go około 20 g, a jego wartość energetyczna to ponad 300 kalorii.

Lepszym wyborem są kotlety schabowe czy polędwiczki, bowiem mają około 10 g tłuszczu. Najlpiej jednak grillować mięsa drobiowe – indyka lub kurczaka – gdyż średniej wielkości kawałek zawiera około 1 g tłuszczu. Warto pamiętać, że kaloryczność mięsa zależy także od użytej marynaty. Stanowi ona klucz do zdrowego grillowania, dlatego warto wybierać marynaty na bazie jogurtu naturalnego, czy sosu sojowego.

1. Czosnkowe skrzydełka w jogurcie

Składniki:

Około 10 skrzydełek z kurczaka, 500 g jogurtu naturalnego, 4 duże ząbki czosnku, 4-5 łyżek soku z cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka ostrej papryki, sól i pieprz.

Przygotowanie:

Skrzydełka z kurczaka należy umyć, osączyć i ułożyć w naczyniu. Następnie przygotowujemy sos: obrany czosnek rozcieramy z pieprzem i solą, dodajemy jogurt naturalny, sok z cytryny, ostrą paprykę oraz oliwę i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym sosem zalewamy skrzydełka i odkładamy na co najmniej 2 godziny, najlepiej do lodówki. Po tym czasie wyciągamy skrzydełka z marynaty, dokładnie osączamy i pieczemy na grillu przez około 10 minut z obu stron.

2. Polędwica wołowa z grilla

Składniki:

2 kg polędwicy wołowej, 24 ząbki czosnku, 0,5 litra calvadosu, 6 łyżek musztardy fracuskiej, 6 łyżek brązowego cukru, 6 łyżek grubo mielonego brązowego cukru.

Przygotowanie:

Polędwicę umyj i osusz, a następnie nadziewaj ją obranymi ząbkami czosnku używając szpikulca lub długiego, wąskiego noża. Nadziane mięso umieść w naczyniu, zalej calvadosem i odstaw do lodówki na 12 godzin. Mięso odsącz, nasmaruj je musztardą i obtocz w panierce z cukru i pieprzu. Ułóż polędwicę na najniższym poziomie rusztu i grilluj przez 10 minut z każdej strony.

3. Jogurtowe udka z kurczaka

Składniki:

4 duże udka z kurczaka, łyżka pieprzu kajeńskiego, cytryna, 2 łyżki masła, łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu. Marynata: 350 ml jogurtu greckiego, 100 ml gęstej śmietany, świeży imbir, główka czosnku, łyżeczka mieszanki przypraw Garam Masala, pół łyżeczki curry, łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu.

Przygotowanie:

Udka umyj i osusz, po czym natrzyj je mieszanką soli, pieprzu i pieprzu kajeńskiego. Odstaw na 20 minut. Następnie skrop mięso sokiem z cytryny i odstaw na kolejne 20 minut. W blenderze zmiksuj obrany czosnek oraz imbir z niewielką ilością wody.

Dodaj jogurt, śmietanę i przyprawę, zmiksuj na gładką masę i dopraw solą oraz pieprzem. Udka odsącz z soku, nasmaruj przygotowaną marynatą i odstaw do lodówki na minimum 4 godziny. Tak przygotowane udka odsącz z marynaty i grilluj przez 30 minut obracając co jakiś czas.

W rondolku rozgrzej masło. Polej nim mięso i grilluj jeszcze przez 10 minut w niższej temperaturze.

4. Szaszłyk wołowy z surową cebulką

Składniki:

500 g polędwicy wołowej, brązowy cukier, 2 szalotki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka mąki, 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju, pieprz.

Przygotowanie:

Polędwicę umyj, osusz i pokrój w słupki, a następnie posyp je cukrem, polej olejem i wszystko dokładnie wymieszaj. Szalotki obierz i pokrój na drobną kostkę, czosnek obierz i dobrze go rozgnieć, a nastepnie wymieszaj z pokrojoną szalotką, sosem sojowym, mąką i pieprzem.

Zalej mięso przygotowaną marynatą i odstaw do lodówki na pół godziny. Po tym czasie odsącz mięso z marynaty i nadziej na szpadki (lub patyczki do szaszłyków). Szaszłyki grilluj przez 3 minuty z każdej strony. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a następnie posyp nią gotowe szaszłyki.

5. Miodowo-imbirowe skrzydełka z grilla

Składniki:

Około 10 skrzydełek z kurczaka, 4 łyżki miodu, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 łyżki oleju, 2 łyżki startego imbiru, łyżeczka posiekanej kolendry, sól, biały pieprz.

Przygotowanie:

W rondelku lekko podgrzej miód, dodaj sos sojowy, olej, starty imbir, kolendrę, sól i pieprz. Skrzydełka umyj, osusz i ułóż w naczyniu, a następnie posmaruj przygotowaną marynatą. Naczynie przykryj i wstaw do lodówki na około 3 godziny. Skrzydełka odsącz z marynaty i grilluj około 15 minut co jakiś czas obracając.

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

O autorze - Ania Szymanek

Trener fitness i dietetyk. Zapalony maniak fitnessu i zdrowego odżywiania – na co dzień prowadzi zajęcia w kilku klubach na Śląsku oraz szerzy wiedzę dotyczącą zasad zdrowego odchudzania oraz efektywnego połączenia diety z ćwiczeniami.

Check Also

Orzeźwiające smoothie jest bardzo proste w przygotowaniu.

Letnie smoothie na upały – zdrowo gaszą pragnienie

Szukasz czegoś do ochłody, gdy żar leje się z nieba? Lubisz jeść zdrowo i dbać …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail