Proste przepisy na sałatki z buraka

Trzy smaczne przepisy na buraka

Przedstawiamy trzy sposoby przygotowania buraka. Mało kto wie, ale buraki mają właściwości lecznicze! Wpływają one na naszą odporność, proces odchudzania, a także spowalnia wchłanianie się tlenu, a co za tym idzie wolniej się męczymy. To również doskonałe źródło energii i wielu witamin takich jak A B czy C. Buraki zawierają dużo żelaza oraz magnezu, więc są wręcz stworzone dla naszego organizmu.

1. Burak pieczony – przepis

Składniki:

  • buraki (średniej wielkości)
  • folia aluminiowa lub naczynie żaroodporne

Sposób przygotowania:

  1. Umyć buraki. Nie obierać ze skóry.
  2. Każdy burak zawinąć w folię aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni Celsjusza przez 1,5-2 godzin. Po około 1,5 h najlepiej sprawdzić, czy buraki są już miękkie, wbijając patyk do szaszłyka lub czubek noża przez folię.
  3. Można także włożyć buraki do naczynia żaroodpornego zamiast zawijania w folię.

Porada:

Buraki studzimy i obieramy ze skórki jeszcze ciepłe-wtedy skórka łatwiej odchodzi od buraka.

Upieczony burak może służyć jako podstawa do wielu dań, np.:

  • kroimy w plastry, posypujemy ziołami np. zieloną pietruszką
  • trzemy i dodajemy chrzan i kminek
  • trzemy i dodajemy jabłko i chrzan
  • „kisimy” w zalewie cytrynowej i estragonie
  • poszatkowane dodajemy do barszczu

2. Burak pieczony w piekarniku z pietruszką – przepis

Zawarte w pietruszce żelazo pozwala nam skutecznie walczyć z anemią, a witaminy i minerały wpływają na dobre krążenie krwi.

Składniki:

  • upieczony burak
  • sól morska
  • pieprz
  • zielona pietruszka
  • sok z cytryny
  • odrobina chrzanu

Sposób przygotowania:

  1. Upieczonego buraka obrać ze skórki, pokroić w plastry.
  2. Ułożyć na talerzu, posypać pokrojoną pietruszką, grubo mielonym pieprzem, posolić i skropić sokiem z cytryny.
  3. Na każdym plastrze buraka można położyć odrobinę chrzanu.

3. Burak „ukiszony” w zalewie cytrynowej – przepis

Cytryna to bardzo dobre źródło beta-karotenu. Zawiera witaminy B i E, potas, magnez, sód i żelazo. Jest wręcz stworzona dla naszych organizmów.

Składniki:

  • upieczone lub ugotowane buraki
  • zaprawa: liść laurowy, gorczyca, estragon, ziele angielskie, sól, pieprz ( cały lub grubo mielony)
  • plastry cytryny i sok z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obrać i pokroić w plastry.
  2. Zagotować zaprawę z podanych wyżej składników. Ostudzić.
  3. Plastry buraków ułożyć w słoiku, dodać kilka plastrów cytryny. Zalać wystudzoną zaprawą.
  4. Dodać sok z cytryny.
  5. Zostawić na minimum kilka godzin – po tym czasie zyskujemy przekąskę o niezwykle ciekawym smaku. Możemy zostawić w lodówce na kilka dni.
  6. Porada: warto zrobić tę potrawę z kilku buraków, będziemy mieli zapas smacznej przekąski.
  7. Porada: dobrze smakują ukiszone plastry posypane zielona pietruszka lub drobna posiekaną cebulą.

 

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Check Also

Orzeźwiające smoothie jest bardzo proste w przygotowaniu.

Letnie smoothie na upały – zdrowo gaszą pragnienie

Szukasz czegoś do ochłody, gdy żar leje się z nieba? Lubisz jeść zdrowo i dbać …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail